Jdi na obsah Jdi na menu

Stručně z historie oddílu šachu

Šachový oddíl má již v Tovačově určitou tradici, byl ustaven v roce 1973 a od té doby byl aktivní necelých 15 let. Mimo různé aktivity jednotlivců se pravidelně se zúčastňoval okresní soutěží družstev, kde se tovačovské družstvo vždy umísťovalo na předních místech.

V hrací sezóně 1976 / 1977 se tovačovské družstvo rozhodlo odehrál krajský přebor devítičlenných družstev. Svědčilo to o síle a stabilitě členské základny, neboť odehrát se ctí soutěž devítičlenných družstev již vyžaduje nemálo odpovědnosti a kázně.

A také jednou z podmínek účasti bylo v té době mít na poslední, deváté šachovnici ženu. Tohoto se se ctí ujala paní Aloisie Gajdicová. V době počátků činnosti tovačovského šachového oddílu patřili k nejvýraznějším osobnostem oddílu nejen co do výkonnosti členové František Gajdica ( zakladatel oddílu ), Karel Zavadil, Antonín Havelka, a později se k těmto přiřadil v té době ještě dorostenec Jiří Čala.

Po prakticky dvacetileté přestávce byl roce 2009 ustaven oddíl šachu a obnovena jeho činnost. Mezi tím se v šachovém dění mnoho změnilo a naše nově vzniklé družstvo se začalo s těmito novými podmínkami seznamovat.

Okamžitě, v sezóně 2009 / 2010, se oddíl přihlásil do okresního přeboru pětičlenných družstev a turnajem prošlo naše družstvo bez jediné porážky a umístilo se na druhém místě, kde skončilo jen díky jen o bod horšímu rozdílu skóre.

Díky tomuto dobrému umístění dostalo naše družstvo nabídku postoupit do vyšší soutěže, kterou byl Oblastní přebor Olomouckého kraje - jih. Tato soutěž se hraje v počtu osmičlenných družstev.
Vedení oddílu i družstva se od počátku ujal Jiří Čala.

Bylo milým zjištěním, že bylo naše družstvo v okresní soutěži tak úspěšné. Ovšem účast v oblastním přeboru přináší výrazně vyšší úroveň a pro zatím nezkušené tovačovské družstvo nebylo lehké být ostatním rovným soupeřem.