Jdi na obsah Jdi na menu

Jaké to bylo na 16té Světové gymnaestrádě

18. 9. 2019

V neděli 7. července v rakouském Dornbirnu odstartovala 16. Světová gymnaestráda (WG). Jedná se o největší nesoutěžní přehlídku gymnastických sportů, kterou Mezinárodní gymnastická federace (FIG) pořádá každé 4 roky. Světová gymnaestráda sdružuje největší počet sportovců ze všech akcí FIG. Účast je pro každého, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu, náboženství, kulturu, schopnosti nebo společenské postavení. Tyto hry nejsou o soutěžení, jsou hlavně o radosti z pohybu a potkávání.

 

Česká republika v celkovém počtu 66 zemí celého světa svou účastí vůbec nedělá ostudu. Na letošní WG dorazilo 883 českých účastníků jak z České gymnastické federace (ČFG), tak především z České obce Sokolské (484) a z České asociace sportu pro všechny (ČASPV) 354 mužů a žen. Z Tovačova se zúčastnilo této akce 8 cvičenek, všechny členky TJ Sokol Tovačov.

 

Celkem se v Dornbirnu představilo od 7. do 13. července pět kontinentů. Stálicemi mezi účastníky bylo sedm národů starého kontinentu, které se účastnili všech předchozích Světových gymnaestrád, od první v Rotterdamu v roce 1953.

 

V Dornbirnu se také představili nováčci z 13 zemí: Arménie, Barbadosu, Kolumbie, Fidži, Malty, Malawi, Mozambiku, Nepálu, Paraguaye, Srbska a Tongy, spolu s Keňou a Tanzanií, které se účastní jen jako pozorovatelé. Celý program WG zahrnoval zahajovací a závěrečné ceremoniály, národní vystoupení, skupinové představení (pódiové vystoupení), vystoupení velkých skupin (hromadné skladby) a FIG Gala, a to všechno na stadionu v Bregenzu a na výstavišti v Dornbirnu po celých sedm dní. 

 

V pondělí 8.7.2019 se Česká výprava představila již ve 3 hromadných skladbách a 2 pódiových vystoupeních. Naše cvičenky byly součástí hromadné skladby ČASPV s názvem „Gymnastický sen“. Této koedukované skladby se zúčastnilo 350 cvičenců, z toho asi 150 mužů. Mezi naše hromadné skladby patřila i česko-slovenská skladba „Spolu“, ve které účinkovalo dohromady 470 cvičenců a patřila tak mezi nejpočetnější skladby Světové gymnaestrády.

 

Pondělní program našich hromadných skladeb v Bregenzu uzavřela skladba České obce sokolské „Borci“.

 

Ubytování pro účastníky poskytlo celkem 11měst v údolí Rýna, od Bregenzu po Feldkirch. Naše skupina byla po celou dobu pobytu ubytována v gymnáziu, v malebném městečku Feldkirch, nedaleko hranic s Lichtenštejnskem. Všech 350 cvičenců České asociace Sport pro všechny spalo ve třídách ve spacácích, snídaně nám poskytovala místní škola a na obědy jsme jezdili do Dornbirnu, kde v hale pro 3400 lidí bylo vždy přichystáno dvouchodové menu.

 

I přes velký počet strávníků byl zajištěn bezproblémový chod, pravidlem bylo, že se u stolu s námi stravovaly třeba děti z Afriky, cvičenky z Japonska, Brazílie či Kanady a docházelo k mnoha nevšedním situacím, kdy jsme si mohli procvičit nejen konverzaci v angličtině, ale navazovala se mezinárodní přátelství, všichni lidé byli velmi milí, pozitivně naladěni a hýřili optimismem. 

 

Naše skupina si svou světovou premiéru užila na sto procent. Nejen tím, že jsme byli součástí hromadných vystoupení, kde jsme reprezentovali Českou republiku, a potažmo i své město, ale měli jsme možnost shlédnout mnoho hromadných i pódiových skladeb účastníků z celého světa. Bylo to pro nás nejen inspirující, ale i pobízející k účasti do další Světové gymnaestrády, která se bude konat za čtyři roky v Amsterdamu.


 
Celému tomuto týdnu předcházela skoro dvouletá náročná příprava, která zahrnovala několikrát ročně společné nácviky ve Sportcentru Doubí u Třeboně, ale také individuální nácviky u nás ve sportovní hale. Svou premiéru měla tato skladba již vloni na Všesokolském sletu v Praze, kterého jsme se také zúčastnili. Pro účely Světové gymnaestrády autoři skladby původní osmi minutovou skladbu rozšířili o dalších pár minut a ČASPV se tak v Dornbirnu mohla ve finále pochlubit skladbou 15timinutovou. Všechny přípravy, nácviky i vystoupení jsou náročné na čas, samozřejmě i na finance, ale s láskou k pohybu a dlouholetým přátelstvím dokážeme překonat všechny překážky, nejen zdravotní, ale třeba i věkové.

 

Zde bychom rádi vyslovili velké poděkování Městu Tovačov, TJ Sokol Tovačov a Rybářství p. Zahradníček za finanční i morální podporu. Díky Vám všem!!! 


Pokud vás tento report zaujal a měli byste chuť, čas a náladu s námi do další Světové gymnaestrády jít, rádi vás mezi sebe přivítáme. A to nejen ženy, ale i muže. Nacvičovat začneme už za dva roky  Můžete hrdě, jako my, reprezentovat Českou republiku, své město a naši domovskou tělovýchovnou jednotu. 

S díky Markéta Hajduková, Lenka Nováková, Olga Pečenková, Iveta Grygarová, Jitka Lehká, Veronika Indráková, Hana Cetkovská a Jarmila Křesťanová.


Fotoreport z celé akce naleznete na www.tjsokoltovacov.cz. 

 

Náhledy fotografií ze složky 16. Světová gymnaestráda