Co se stane, když budete jíst mandle každý den: odborníci uvedli 8 užitečných vlastností

Mandle můžete jíst syrové nebo opečené.

Mandle jsou užitečné pro lidi s cukrovkou, protože snižují hladinu cukru v krvi / foto: pixabay.com

Mandle jsou všestrannou a výživnou potravinou, kterou lze konzumovat buď syrovou, nebo praženou. Semena plodů mandloně obsahují mnoho živin, píše verywellhealth.

Proto jsou mandle schopny poskytovat člověku zdraví prospěšné látky.

1. Kontrola hladiny cholesterolu

Mononenasycené mastné kyseliny obsažené v mandlích mohou pomáhat kontrolovat hladinu cholesterolu. Jedna studie zjistila, že konzumace mandlí může pomoci udržet hladinu „dobrého“ cholesterolu a snížit hladinu „špatného“ cholesterolu.

Vysoká hladina cholesterolu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt a mrtvice. Autoři studie proto doporučují pro optimální ochranu konzumovat přibližně 45 g mandlí.

2. Snižuje krevní tlak

Některé studie ukazují, že mandle a další ořechy mohou také zlepšovat funkci cév pro transport krve a lymfy, což souvisí se snížením rizika srdečních onemocnění.

Publikace uvádí, že odborníci doporučují konzumovat čtyři porce nesolených, nepražených ořechů týdně. Upřesňuje se, že jedna porce ořechů je malá hrst.

3. Reguluje hladinu cukru v krvi

Mandle mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin. Proto jsou považovány za dobrou volbu pro lidi trpící cukrovkou. Některé studie ukazují, že vysoký obsah hořčíku v mandlích může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi.

Jedna studie ukázala, že u mladých dospělých s rizikem vzniku cukrovky, kteří konzumovali 56 g mandlí denně po dobu 12 týdnů, se významně snížila hladina HbA1c, což je ukazatel kontroly hladiny cukru v krvi.

4. Kontrola hmotnosti

Studie prokázaly, že mandle snižují index tělesné hmotnosti (BMI) a obvod pasu. Navíc lidé, kteří konzumovali mandle jako dopolední svačinu, snědli k obědu a večeři výrazně méně. Konzumace většího množství mandlí vedla k pocitu sytosti po celý den.

5. Zdraví kostí

Mandle jsou bohaté na vápník, který udržuje zdravé kosti a zuby. Kvůli nedostatku vápníku v těle mohou kosti slábnout a člověk onemocní osteoporózou.

Mandle jsou dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí zvýšit příjem vápníku, ale nesnášejí mléčné výrobky s vysokým obsahem vápníku.

6. Zlepšuje stav pokožky obličeje

Mandle obsahují živiny, jako jsou antioxidanty, mastné kyseliny a vitamin E, o kterých se již dlouho předpokládá, že zlepšují stav pokožky. Jedna studie na ženách po menopauze zjistila, že ty, které jedly mandle po dobu 16 týdnů, měly méně vrásek a lepší tonus pleti než ty, které mandle nejedly.

7. Bohaté na vitamin E

Vitamin E je v tucích rozpustná živina, která se nachází v každé buňce v těle. Studie ukazují, že vitamin E může hrát důležitou roli v prevenci nemocí, jako jsou srdeční choroby, úbytek kognitivních funkcí a oční choroby související s věkem.

8. Obsahuje antioxidanty

Mandle obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem. Oxidační stres je nerovnováha mezi vysoce reaktivními molekulami (volnými radikály) a antioxidanty. Z tohoto důvodu může dojít k poškození buněk, různým onemocněním nebo předčasnému stárnutí. Jak ukázala studie, nejvíce prospěšných antioxidantů se nachází v mandlových slupkách.

Další užitečné tipy

Dříve My uvedl, že zelený čaj je považován za zdravý, ale v mírném množství. Odborníci uváděli, kolik šálků zeleného čaje denně může poškodit zdraví.

Psali jsme také, že odborníci na výživu se podělili o to, co je zdravější konzumovat – med nebo cukr. Podělili se také o to, jaký druh medu je lepší zvolit, a uvedli také jeho užitečné vlastnosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem