Jablečná šťáva je na samém konci seznamu.
Ne všechny šťávy mají stejné účinky / foto depositphotos.com
Pití ovocných šťáv je snadný způsob, jak získat více vitamínů a minerálů, ale odborníci varují, že někdy může přinést více škody než užitku, píše Dailymail. Organizace Public Health England doporučuje omezit konzumaci ovocných šťáv na 150 ml denně – jejich nadměrné množství totiž může vést ke vzniku zubního kazu, obezity a cukrovky 2. typu.
Odborník na výživu Rob Hobson vysvětlil, které ovocné šťávy jsou pro tělo nejzdravější a kterým je lepší se vyhnout.
Šťáva z granátového jablka
Šťáva z granátového jablka je Hobsonovým oblíbeným přípravkem, protože je bohatá na polyfenoly, které pomáhají udržovat zdraví srdce tím, že snižují oxidační stres a zlepšují funkci endotelu – sliznice cév. Dodává, že je také bohatá na ellagitanniny, chemické látky, které v interakci se škrobnatými potravinami snižují obvyklý nárůst hladiny cukru v krvi po jídle.
„Zajímavé je, že studie ukazují, že pití šťávy z granátového jablka s chlebem snižuje hladinu cukru v krvi, ale stejný účinek nebyl pozorován při suplementaci,“ dodal.
Pomerančová šťáva
Pomerančová šťáva je bohatá na vitamin C (více než polovina doporučené denní dávky), kyselinu listovou a draslík, což z ní činí jednu z nejzdravějších ovocných šťáv, říká Hobson.
Studie dokonce prokázaly, že pravidelná konzumace džusu v malém množství může zlepšit výživu a zvýšit hladinu vitaminu C a zároveň snížit zánět.
Grapefruitová šťáva
„Každá sklenice obsahuje téměř polovinu denní hodnoty vitaminu C a je bohatá na draslík a rostlinné sloučeniny, jako jsou naringeny, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají podporovat zdraví srdce a kontrolu hladiny cukru v krvi,“ vysvětlil.
Opatrnější by však měli být ti, kteří užívají léky, jako jsou statiny, některé léky na krevní tlak a antidepresiva. Chemické látky obsažené v grapefruitu totiž blokují enzym CYP3A4 ve střevech. V důsledku toho může dojít ke zvýšení hladiny některých léků v krevním oběhu, což může vést k nebezpečným nežádoucím účinkům.
Brusinková šťáva
„Brusinková šťáva sice infekci močových cest nevyléčí, ale u některých lidí může pomoci snížit riziko jejího opakování,“ upozorňuje Hobson.
Brusinky totiž obsahují skupinu chemických látek zvaných proanthokyanidiny (PAC), u kterých bylo prokázáno, že zabraňují některým bakteriím, jako je Escherichia coli (E. coli), které způsobují infekci močových cest, ulpívat na stěnách močových cest.
Ananasová šťáva
Je dobrým zdrojem vitaminu C, manganu, který pomáhá udržovat zdraví kostí aktivací základních enzymů podílejících se na tvorbě kostí, chrupavek a kolagenu, a bromelainu.
Předpokládá se, že bromelain napomáhá trávení a zmírňuje záněty, takže ananasová šťáva je atraktivní volbou pro osoby trpící zánětlivými onemocněními, jako je revmatoidní artritida a vysoký krevní tlak.
„Nevýhodou je, že má poměrně vysoký obsah přírodních cukrů, takže kontrola porcí je zde důležitější než u rajčatové nebo zeleninové šťávy,“ varovala odbornice na výživu.
Jablečná a hroznová šťáva
„Jablečná a hroznová šťáva obsahují obvykle více přírodních cukrů, ale méně vitamínů a antioxidantů ve srovnání s variantami, jako je pomerančová šťáva nebo šťáva z granátových jablek,“ uvádí Hobson.
Výzkum však ukázal, že jablka, která jsou bohatá na flavonoidy, podporují zdravé stárnutí. V jiné nedávné studii vědci zjistili, že konzumace dvou jablek denně snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu téměř o čtyři procenta, což však platilo pouze pro celé ovoce, nikoliv pro jablečný džus.
Studie na myších navíc ukazují, že šťáva může chránit před demencí a zmírňovat příznaky úzkostné agitovanosti u pacientů s Alzheimerovou chorobou.
Jaká jsou nebezpečí ovocné šťávy
„Když pijete džus, vaše tělo vstřebává přírodní cukry a živiny rychleji než z celého ovoce, protože z něj byla odstraněna vláknina. Vitamíny a minerály sice stále dostáváte, často ve vysoce biologicky dostupné formě, ale ztrácíte výhody vlákniny pro zdraví střev, pocit sytosti a regulaci hladiny cukru v krvi,“ vysvětluje Hobson.
Výzkumy již dlouho ukazují, že ovocné šťávy mohou přispívat k přibývání na váze, částečně proto, že je obtížnější kontrolovat porce, protože mnoho lidí si jich nalije více než doporučených 150 ml denně, čímž zkonzumují podstatně více kalorií.