Kysané zelí má v kuchyni náš krajan již dlouho čestné místo.
Kysané zelí je chutná sezónní pochoutka / depositphotos.com
Kysané zelí ve sklenici je skvělá sezónní svačinka, kterou si můžete snadno připravit doma. Tento kvašený produkt je vhodným doplňkem každého jídelníčku.
Vybrali jsme tři různé recepty, z nichž každý stojí za vyzkoušení, abyste našli ten nejlepší pro vás.
Kysané zelí: recept na 3litrové sklenice
Jedná se o velmi chutné kysané zelí ve slaném nálevu. Postup vaření je neuvěřitelně jednoduchý, a proto se osvědčí i začátečníkům. Na tuto svačinu si vezmeme:
- dva kilogramy zelí (bez klíčku a špatných listů);
- tři bobkové listy;
- 1 mrkev;
- dvě polévkové lžíce soli;
- 1,5 litru vody.
Zelí nakrájejte nožem a mrkev nastrouhejte. Promíchejte a přidejte bobkový list. Zeleninu naskládejte do čisté sklenice tak, aby v ní nezůstala žádná prázdná místa. V misce smíchejte vroucí vodu a sůl. Když tekutina vychladne, nalijte nálev do sklenice.
Přeneste sklenici do hluboké mísy, aby mohla tekutina ze sklenice volně vytékat. Svačinu přikryjte plátnem a postavte ji na teplé místo.
Po 24 hodinách zelí propíchněte špejlí nebo nožem, aby se uvolnil plyn. Pokud se na povrchu objeví pěna, je třeba ji také odstranit. Konec kvašení se pozná podle toho, že ve sklenici není pěna a je v ní čirý solný roztok.
Zelí bude hotové za tři dny a poté jej lze ochutnat. Pokud je vše v pořádku, pevně uzavřete víčkem a uložte do chladu.
Křupavé kysané zelí – klasický recept
Pro tuto variantu není třeba připravovat marinádu. K přípravě svačiny je třeba vzít:
- Tři kilogramy bílého zelí;
- 200 gramů mrkve;
- 10 hrášků černého pepře;
- 5 pepřů nového koření;
- tři bobkové listy;
- 75 gramů soli.
Ze zelí odstraňte vrchní listy a nakrájejte ho nožem. Nekrájejte příliš tence, aby zelí nezměklo. Oloupanou a omytou mrkev nastrouhejte korejským kráječem na mrkev.
Vložte zelí do hluboké mísy a třete ho rukama, aby pustilo šťávu. Zalijte jím mrkev, přidejte koření a promíchejte.
Vše přendejte do čisté sklenice a pevně utěsněte. Mezi vrstvy budoucí svačiny vložíme bobkový list. Do sklenice nalijeme šťávu z mísy. Přikryjeme ji víčkem a nádobu vyjmeme na talíř nebo mísu. Je to nutné proto, aby se tekutina, která bude během kvašení vytékat, nevylila na podlahu.
Nádobu se zelím nechte čtyři až sedm dní v teple. Čas od času do obsahu sklenice píchněte špejlí, aby z ní unikl vzduch. Tento krok nevynechávejte, jinak bude kysané zelí hořké.
Kysané zelí – recept s paprikou
Podle tohoto receptu připravíte velmi chutné zelí – kysané zelí a s tóny sladké papriky. Pro přípravu si vezměte:
- kilo bílého zelí;
- jedna mrkev;
- jedna paprika;
- lžíce soli;
- jeden nebo dva bobkové listy;
- 0,5 čajové lžičky černého pepře.
Nejprve si naklepeme zelí a nastrouháme mrkev. Pepř nakrájíme na malá stébla. Vše vložíme do mísy, promícháme se solí, pepřem a bobkovým listem.
Pokud by zelí nebylo příliš šťavnaté, je vhodné sůl zředit ve sklenici vody a nalít ji do zeleniny. Vše stlačte do sklenice a přiklopte víčkem. Nádobu postavte do mísy. Je to nutné proto, aby se zeleninová šťáva, která se ze sklenice vylije, nedostala na podlahu.
Nádobu se zelím nechte tři dny při pokojové teplotě. Každý den zelí propíchněte špejlí u stěn a uprostřed, aby se dostal ven plyn. Poté můžete nádobu uzavřít víčkem a uložit do chladničky ke skladování.