Nejvíce tohoto vitaminu se nachází v tučných rybách.
Losos, sleď a tuňák – lídři v obsahu vitaminu D / depositphotos.com, pxhere.com
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku a růst buněk. Jeho přirozeným zdrojem jsou tučné ryby, jako je losos, sardinky a makrela. Píše o něm portál Verywellhealth.
Ryby jsou bohaté na vitamin D díky tomu, že se živí fytoplanktonem a zooplanktonem. Podle amerického Státního zdravotního ústavu tyto organismy plavou v blízkosti vodní hladiny a absorbují ultrafialové sluneční záření, díky čemuž se v nich hromadí vitamin D.
Publikace jmenuje 6 druhů ryb, které mají nejvyšší obsah tohoto vitaminu.
1. Pstruh duhový
Jedna porce (85 g) pstruha duhového obsahuje 16,2 mikrogramů vitaminu D. Podle stejného amerického Národního institutu zdraví poskytuje toto množství ryby 81 % denní hodnoty tohoto vitaminu.
Kromě toho má tato ryba zdravé tuky, bílkoviny a další vitaminy. Má jemnou, vločkovitou strukturu a jemnou chuť.
2. Makrela
Má téměř stejný obsah vitaminu D jako pstruh duhový. Je také bohatá na omega-3 mastné kyseliny.
Uvádí se, že přidání zdravých tuků do stravy snižuje riziko srdečních onemocnění, demence a Alzheimerovy choroby.
3. losos
V 85 gramech této ryby je 14,2 mcg vitaminu D. Podle amerického ministerstva zemědělství má divoký losos více vitaminu D než losos chovaný na farmách. Studie z roku 2019 zveřejněná ve vědeckém časopise MDPI zjistila, že porce lososa chovaného v Baltském moři obsahuje 556 až 924 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D.
Losos je také bohatý na vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro růst buněk, opravu DNA, zdraví mozku a nervového systému.
4. Sardinky
Porce dvou sardinek obsahuje 1,2 mcg vitaminu D. Tuto malou rybu můžete jíst jednoduše z konzervy nebo ji přidat do salátů, těstovin či pizzy.
Sardinky jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, bílkoviny a vápník.
5. Tuňák
V 85 gramech tuňáka je 1 mcg vitaminu D. Tuňáka lze grilovat, péct, smažit nebo smažit na pánvi. Můžete z něj také připravit salát přidáním celeru a cibule. Čerstvý i konzervovaný tuňák je bohatý na vitaminy D a A a také na bílkoviny.
Je důležité si uvědomit, že tuňák obsahuje rtuť, těžký kov, který může časem způsobit vážné zdravotní problémy. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv doporučuje těhotným ženám a kojícím ženám, aby zvážily druhy ryb s nižším obsahem rtuti.
6. Sleď obecný
85 gramů sledě obsahuje 4,5 mcg vitaminu D. Je také bohatý na bílkoviny, vápník, fosfor, draslík a zdravé tuky. Nakládaný sleď má vyšší obsah sodíku než čerstvý sleď. Pokud máte vysoký krevní tlak, nakládaným sleďům se raději vyhněte.
Dříve My informoval o 5 nejužitečnějších rybích konzervách. Bylo uvedeno, že jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamin D a vápník. Zároveň jsou pohodlné a cenově dostupné. Mezi nejlepšími druhy byly jmenovány sardinky, losos, tuňák, makrela a ančovičky.