Tři neurologové byli dotázáni, co jíst, aby se zlepšila funkce mozku: odpověděli stejně.

Zdravé stravování zpomaluje stárnutí mozku a snižuje riziko otupení kognitivních funkcí v souvislosti s věkem.

Lékaři označili za nejlepší bobule pro zdraví mozku / : depositphotos.com

Potraviny, které člověk konzumuje, přímo ovlivňují zdraví jeho mozku, včetně toho, jak stárne. Zdravá strava zpomaluje stárnutí mozku a snižuje riziko otupení kognitivních funkcí v souvislosti s věkem.

Jak uvádí doktorka Kellyanne Niotisová, dieta může být nástrojem pro zachování kognitivních funkcí a kvality života v dlouhodobém horizontu, píše Eatingwell.

Proč jsou bobuloviny podle neurovědců považovány za nejlepší potraviny pro mozek. Poznamenali, že bez ohledu na druh jsou pro mozek dobré všechny bobuloviny.

Bohaté na antioxidanty

Jasně červené, modré a fialové odstíny bobulí jsou známkou toho, že jsou bohaté na flavonoidy, rostlinná barviva, která mají antioxidační vlastnosti. „Tyto sloučeniny podporují zdraví mozku tím, že snižují zánět a zlepšují komunikaci mezi mozkovými buňkami,“ řekl Niotis.

Bobule se doporučují zejména kvůli obsaženým antokyanům – flavonoidům s neuroprotektivními účinky.

Bobule jsou také bohaté na vitamin C, silný antioxidant, upozorňuje doktorka Ella Ackermanová. Vitamin C udržuje mozek zdravý tím, že ho chrání před oxidačním stresem, který může přispívat k hromadění bílkovin beta-amyloidu spojených s Alzheimerovou chorobou.

Pro srovnání, 1 šálek jahod obsahuje 89 miligramů vitaminu C – téměř 100 % denní hodnoty. Maliny a ostružiny obsahují o něco méně, ale stále významné množství – asi 39 %, resp. 45 % denní hodnoty v jednom šálku.

Zlepšení paměti

Pro stimulaci mozkových funkcí sáhněte po borůvkách. „Jedinou potravinou, kterou se snažím jíst denně, jsou borůvky,“ říká doktor Jean-Raphael Schneider. Zdůraznil v nich obsažené protizánětlivé flavonoidy, které mohou podporovat zdravé stárnutí mozku. „Studie prokázaly, že tyto sloučeniny mohou zlepšit paměť a zpomalit úbytek kognitivních funkcí v průběhu času,“ vysvětlil.

Borůvky a další bobulovité ovoce mohou být prospěšné zejména pro osoby se zvýšeným rizikem poklesu kognitivních funkcí. V jedné studii, které se zúčastnili dospělí ve věku 50 a 65 let, kteří sami uváděli zhoršení kognitivních funkcí, dosáhli ti, kteří denně po dobu 12 týdnů konzumovali borůvkový prášek (ekvivalent asi půl šálku čerstvých borůvek), lepších výsledků v testech paměti než ti, kteří užívali placebo.

Podpora metabolického zdraví

Konzumace bobulovin je spojena se zlepšením klíčových rizikových faktorů metabolického syndromu a kardiovaskulárních onemocnění, včetně tělesné hmotnosti, krevního tlaku, hladiny cholesterolu, triglyceridů a inzulínu. Tyto metabolické faktory úzce souvisejí se zdravím mozku. Studie totiž ukazují, že metabolický syndrom je spojen se snížením objemu mozku a šedé hmoty – důležitých oblastí pro myšlení a paměť – a také se zhoršeným výkonem v kognitivních testech paměti, rychlosti zpracování, uvažování a exekutivních funkcí.

Další zprávy o prospěšnosti bobulovin

Čtyřicítka může člověka přimět k novému pohledu na zdraví. Chronická onemocnění spojená se stárnutím, jako jsou srdeční choroby a demence, která se dříve zdála „vzdálená“, se po dosažení tohoto věku stanou bližšími.

I když neexistuje žádná zázračná potravina, která by dokázala vrátit čas, odborníci doporučují věnovat pozornost bobulovinám. Jsou bohaté na antioxidanty, které jsou nezbytné v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům. Navíc bylo prokázáno, že pravidelná konzumace bobulovin chrání mozek před negativními účinky stárnutí a zánětu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem