Nakládané kysané zelí je jako ze sudu: tajemství je v jednom koření.

Nakládané okurky jsou nejen chutné, ale také zdravé.

Recept na kyselé okurky / pexels

Křupavé kvašené okurky jsou vynikající předkrm k jakémukoli jídlu. Pokrm vyjde tak chutný, že se z něj snadno pije i nálev. A proces vaření je překvapivě jednoduchý. I když nemáte s konzervováním žádné zkušenosti, určitě si s ním poradíte.

Chuťově se taková zelenina podobá nakládané zelenině, ale způsob přípravy je jiný. Při kysání prochází svačina procesem kvašení a je obohacena o bakterie mléčného kvašení, užitečné pro střeva. Lahodné kyselé okurky na zimu lze připravit i v podmínkách bytu, bez použití dubového sudu.

Kysané okurky jako sudové okurky

Pro přípravu si připravte středně velké okurky, které se snadno vejdou do sklenice, a čerstvé bylinky. Sůl musí být nutně bez jódu, jinak může přípravek explodovat.

Seznam produktů pro třílitrovou sklenici:

  • dvě kila okurek;
  • jeden a půl litru vody;
  • dvě polévkové lžíce soli;
  • tři stroužky česneku;
  • křenový list;
  • dva listy rybízu;
  • dvě snítky kopru;
  • pět hrášků pepře;
  • půl lžičky hořčičného prášku.

Okurky oloupejte, pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a nechte je několik hodin ve studené vodě. Poté je znovu opláchněte. Křen, kopr a listy rybízu nakrájejte nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

Okurky smíchané s česnekem vložte do sklenice. Navrch nasypte bylinky. Odděleně rozpusťte sůl ve vodě pokojové teploty a přidejte zrnka pepře. Marinádu nalijte do sklenice tak, aby tekutina sahala až k „ramenům“. Kyselé okurky můžete připravit také ve vědru, přičemž počet ingrediencí úměrně zvýšíte. Nádobí vložte do většího hrnce nebo pánve, protože tekutina může během kvašení přetékat přes okraj.

Na kbelík nebo nádobu umístěte širokou mísu a na ni závaží. Směs nechte 3-4 dny kvasit. Po dvou dnech budou okurky již málo slané. Po třech dnech by měl roztok zbělet.

V této fázi je svačina hotová. Můžete ji ihned sníst nebo uzavřít k uskladnění na zimu. V případě druhé možnosti sklenici sterilizujte a okurky do ní přendejte. Zeleninu vyhoďte. Slaný nálev slijte do hrnce a přiveďte k varu, přičemž pěnu odeberte. Okurky naplňte až po vrch.

Aby kyselé okurky chutnaly jako sudové, přidejte „tajné“ koření – hořčičný prášek. Díky němu zelenina zkřehne a prodlouží se její trvanlivost. Nasypte ho na vrch sklenice a zašroubujte vyvařená víčka. Zavařeniny nechte vychladnout pod přikrývkou a pak je přemístěte na místo pro trvalé skladování.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem