Správný řez je pro zdravou úrodu klíčový.
Odborník upozornil, že podzimní řez činí zranitelnými i ovocné stromy / pixabay.com
Na podzim se většina ovocných stromů připravuje na období klidu. Řez v této době stimuluje vznik nových výhonů, které nemusí zesílit před prvními mrazy, což ohrožuje celý strom.
Martha Stewart se zeptala odborníků, kdy prořezávat ovocné stromy.
„Podzimní řez také činí ovocné stromy zranitelnými vůči škůdcům, infekcím, poškození mrazem a odumírání větví,“ citovala odbornice na botaniku Nasťa Vasilčišinová.
Kdy prořezávat ovocný sad
Optimální doba pro řez ovocných stromů je konec zimy nebo začátek jara, kdy již pominuly silné mrazy, ale rostliny jsou ještě v klidovém stavu.
„Důležité je to udělat dříve, než se začnou objevovat pupeny a listy. Přesná doba závisí na regionu, ale obvykle je to od února do začátku nebo poloviny března,“ říká Vasilchyshina.
Během období klidu proudí míza pomalu, což snižuje škody způsobené řezem.
„Chladné počasí také snižuje aktivitu patogenů, čímž se snižuje pravděpodobnost infekce. Absence listí navíc umožňuje důkladně prohlédnout větve a zkontrolovat jejich stav,“ dodal odborník.
Přestože primárním účelem prořezávání je odstranění suchých větví a konkurenčních výhonů, důležitá je i praktická stránka věci.
„Snižujeme také výšku loňských výhonů, aby byla na dosah příští úroda ovoce. Kromě toho snižujeme hmotnost nejdelších vodorovných výhonů, které se mohou pod tíhou ovoce zlomit,“ říká arborista Jace Jacobson.
Zároveň lze v podzimních měsících provádět sanitární řez. Vasilchyshina doporučuje odstraňovat pouze suché, poškozené nebo odumřelé větve:
Ty mohou v zimě poskytovat úkryt škůdcům ukrývajícím se v prasklinách kůry. Vyvarujte se však ořezávání zdravých výhonů.
Výjimkou mohou být i některé peckoviny, jako jsou třešně, švestky a vzrostlé jabloně a hrušně, u nichž může prořezání ztenčit korunu a zlepšit přístup slunečního světla k plodonosným větvím.
Jak správně prořezávat větve stromů
Zvažte teplotu. Pro zimní prořezávání vyberte suchý den s teplotami mezi -5 a 0 °C, říká Vasilchyshyna. Vyhněte se prořezávání před silnými mrazy nebo během nich, případně za vlhkého, deštivého nebo zasněženého počasí.
Odstraňte přerůstání. Odstřihněte slabé postranní výhony, které odčerpávají zdroje z hlavních větví a brání cirkulaci vzduchu v koruně.
Nepřehánějte to s prořezáváním. Odstraňte vždy jen 20-30 % větví.
Použijte čisté, ostré a dezinfikované nástrojeaby se zabránilo infekci.
Nejdříve vyřízněte to nejzřetelnější – poškozené, nemocné, dovnitř rostoucí, nahoru nebo dolů se křížící větve – nebo ty, které korunu příliš zahušťují, říká Vasilchyshina. Vytvořte silné, zdravé opěrné větve, ke kterým budete mít snadný přístup a které ponesou většinu plodů.
Provádějte malé řezy. Nebojte se dělat spoustu malých řezů, říká Jacobson.
Již dříve My napsal, že zahradníci jmenovali 8 stromů, které by se na podzim neměly prořezávat.