Vliv těchto ořechů na lidský organismus je velmi velký.
Některé kaštany a žaludy lze jíst / pixabay.com
Kaštany i žaludy jsou ořechy, které lze najít přímo na ulici, a na je naše země jaksi není zvykem je jíst, a stojí za to zjistit proč. Zjistěte, zda se žaludy mohou jíst syrové nebo vařené, a také jak kaštany působí na organismus.
Zda můžete jíst kaštany – škodlivost a prospěšnost
Healthline píše, že kaštany navzdory své malé velikosti obsahují obrovské množství užitečných látek. Deset ořechů obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, měď, mangan, vitaminy B6, B5, B3, C, thiamin, draslík, fosfor a hořčík. Zároveň je obsah kalorií v kaštanech velmi nízký díky malému množství tuku ve složení, ale 84 gramů ořechů pokrývá 15 % denní normy vlákniny. Kaštany také obsahují velké množství antioxidantů.
Pravidelná konzumace těchto ořechů může pomoci posílit zrak, imunitu, kardiovaskulární a endokrinní systém a regulovat krevní tlak. Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují potraviny bohaté na draslík, méně často trpí srdečními a cévními problémy a mají nižší riziko mrtvice. Kaštany obsahují 11 % denní hodnoty draslíku.
Vláknina je také nezbytnou složkou pro každého člověka. Pokud tělu dodáte správné množství vlákniny, můžete zlepšit stav svého trávicího traktu, kontrolovat funkci střev a hladinu cukru v krvi. Potraviny bohaté na vlákninu dodávají pocit sytosti na dlouhou dobu bez přibývání na váze.
Které kaštany můžete jíst
Vzhledem k množství užitečných látek se vyplatí zjistit, zda můžete jíst kaštany z ulice. Bohužel nebo naštěstí, ale na je naše země na ulicích roste kaštan koňský – druh okrasné rostliny. Jeho plody by se v žádném případě neměly jíst – způsobují těžké otravy. Pokud chcete kaštan jíst, je lepší si ho koupit v supermarketu a přečíst si, že na obalu je napsáno „bukový kaštan“ – rostlina rodu Castanea.Mohou se kaštany jíst syrové? Ano, ale jejich konzumace v této podobě není vhodná pro všechny lidi – někdy tak vysoké množství tříslovin bez tepelné úpravy vnímá žaludek negativně, proto je lepší ořechy tepelně upravit. Healthline doporučuje kaštany péct 20-30 minut při 200 stupních v troubě nebo je vařit ve vodě na sporáku asi půl hodiny. V prvním i druhém případě je třeba ořechy před vařením propíchnout, aby nevybuchly.
Mohou žaludy jíst lidé
Ve skutečnosti lidé jedí žaludy již po staletí – píše o tom i Healthline. A důvodem, proč by se žaludy neměly jíst, jsou třísloviny a velké množství taninů. Ty první i druhé jsou pro tělo škodlivé, pokud ořechy používáte neustále a hodně. Kromě toho právě třísloviny brání vstřebávání užitečných látek z jiných potravin, takže žaludy nejsou zařazeny na seznam gastronomických favoritů.
Přesto je složení ořechů velmi bohaté – antioxidanty, draslík, mangan, vitamin B6 a B9. Vláknina pomáhá zlepšovat činnost střev – studie prokázaly, že lidé, kteří užívali extrakt ze žaludů po dobu 10 dnů, trpěli méně často poruchami trávicího traktu nebo jinými zažívacími problémy než ti, kteří žaludy neužívali.
Než se člověk sám rozhodne, zda může žaludy jíst, je důležité znát nejen výhody, ale i nevýhody těchto ořechů: Je přísně zakázáno konzumovat žaludy v syrové podobě – kvůli vysokému obsahu tříslovin hrozí otrava nebo poruchy trávicího traktu. Kromě toho žaludy někdy vyvolávají alergie – bolesti v krku, svědění, zvýšené slzení. Proto by alergici měli být s těmito produkty opatrní.
Je bezpečné jíst dubové žaludy? Ano, ale ne v syrovém stavu – vždy by se měly namočit, aby se zbavily tříslovin a tříslovin. Ořechy se rozloží do nádoby, zalijí čistou vodou a nechají se 1-2 dny stát, přičemž se voda neustále mění. V tomto případě ty žaludy, které vyplavou na hladinu, nemůžete jíst – pouze utopené. Po namočení je třeba ořechy dlouho vařit, dokud nezměknou, a pak je můžete zchladit a použít k jídlu.