Lahodná kombinace zakysané smetany a sušených švestek si získá každého.
Dezert se sušenými švestkami a královskými ořechy / depositphotos.com, YouTube
Zakysaná smetana se sušenými švestkami a ořechy – úžasný dezert, od kterého se nelze odtrhnout. Kombinace hutného karamelově kouřového sušeného ovoce s osvěžující zakysanou smetanou se stala v cukrářství klasikou.
Příprava pokrmu nezabere mnoho času a nevyžaduje zvláštní dovednosti. A výsledek je tak lahodný, že moučníku můžete sníst kila, aniž byste si toho všimli.
Švestky s ořechy v zakysané smetaně se želatinou
Základem sladkosti je želé ze zakysané smetany – stejné jako v rozbitém skleněném dortu. Zakysanou smetanu je lepší brát nepříliš tučnou, jinak bude dezert příliš „těžký“. Pokrm lze připravit jak ve velké formě, tak v servírovacích sklenicích.
K přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- tři sta padesát gramů zakysané smetany;
- dvě stě gramů sušených švestek;
- sto padesát gramů vlašských ořechů;
- sto padesát gramů cukru;
- dvě polévkové lžíce želatiny;
- čtyři lžíce vody.
Ořechy omyjte, osušte a sušené švestky namočte na 10 minut do vroucí vody. Želatinu zalijeme studenou vodou, promícháme a necháme 15 minut bobtnat. Sušené švestky nakrájejte nadrobno a ořechy nasekejte libovolným způsobem.
Zakysanou smetanu smíchejte metličkou s cukrem, dokud se zcela nerozpustí. Množství cukru můžete snížit, pokud máte rádi nepříliš sladké dezerty. Vodu a želatinu mírně ohřejte v mikrovlnné troubě (ale nevařte). Tenkým pramínkem vlijte do směsi zakysané smetany. Vmíchejte ořechy a sušené švestky.
Směs vložte do požadované nádoby a želé ze zakysané smetany se sušenými švestkami dejte do lednice. Čím větší nádoba, tím déle bude trvat, než ztuhne.
Podle potřeby můžete přidat i jiné sušené ovoce, kousky čokolády, ovoce nebo smíchat zakysanou smetanu se lžící kakaa. Experimentujte s příchutěmi, dokud nenajdete ideální dezert.