Prozradíme vám, proč se vám chce po těžkém jídle spát a jak tomu zabránit.
Někteří lidé se po jídle cítí ospalí / depositphotos.com
Mnoho lidí má chvíle, kdy se jim po jídle chce spát. Zdálo by se, že tělo dostalo spoustu živin, ale místo energie se dostaví ospalost.
Ukrajinsko-americký lékař Jafarzadeh Sheikh Ebrahim Abolgasemovych řekl agentuře My, proč se to stává a zda to může ukazovat na přítomnost cukrovky.
Proč se vám chce po jídle spát
Podle lékaře se jedná o poměrně častý jev. Říká se mu také postprandiální ospalost. Existuje několik teorií o tom, proč se po vydatném jídle vždy cítíte ospalí.
„S největší pravděpodobností se tento efekt objevuje v důsledku kombinace několika faktorů. Existuje mýtus, že po jídle jde veškerá krev z mozku do žaludku, aby pomohla strávit jídlo. Na tomto mýtu je něco pravdy – po jídle se rovnováha našeho autonomního nervového systému přesouvá ze sympatického nervového systému do parasympatického. Náš sympatický nervový systém je zodpovědný za reakci „udeř nebo uteč“, protože je spojen s produkcí hormonu adrenalinu, který nás stimuluje,“ vysvětlil Jafarzadeh Sheikh Ebrahim Abolghasemovich.
Dodává, že parasympatický nervový systém je zodpovědný za různé fyziologické procesy, zejména za trávení. A po jídle – zejména po velkém jídle, vydatném obědě, se rovnováha přesouvá směrem k parasympatickému nervovému systému, aby strávil potravu, takže když je dominantní, člověk chce odpočívat, ne někam běhat nebo se s někým hádat. To je jedno z vysvětlení.
Podstatou další teorie, kterou sdílí odborník, je, že odpoledne dochází k přirozenému sestupu cirkadiánních rytmů (zodpovědných za naše fyziologické procesy během dne) a poklesu fyziologických signálů, které podporují čilost. To je důvod, proč můžete fyziologicky chtít více odpočívat.
„Existují i další mechanismy, kterými lze ospalost po vydatném jídle vysvětlit – souvisejí s regulací inzulínu, glukózy a aminokyselin v těle. Předpokládá se, že po konzumaci velkého jídla, zejména pokud je bohaté na sacharidy, dochází k uvolňování inzulínu a ten ovlivňuje některé aminokyseliny v naší krvi a pomáhá jejich přenosu do svalů. Neovlivňuje však aminokyselinu tryptofan, která zůstává v krvi, a pak se může přesunout do mozku. A v mozku se tryptofan přeměňuje na serotonin („hormon štěstí“) a poté na melatonin. A melatonin je hormon spánku,“ řekl lékař.
Ospalost po jídle: souvislost s cukrovkou
Zeptali jsme se šejka Jafarzadeha Ebrahima Abolgasemoviče, zda důvodem touhy spát během dne po jídle může být nemoc.
Podle jeho názoru je ospalost po jídle zcela běžná, takže pokud je, nemusí nutně znamenat cukrovku. Pokud však člověk trpí inzulinovou rezistencí nebo cukrovkou, nemusí po jídle pociťovat příval energie, bude se neustále cítit unavený. Faktem je, že když člověk jí, slinivka břišní produkuje inzulin, díky němuž se glukóza z potravy vstřebává do tkání.
Glukóza je palivem pro naše tělo a při cukrovce a inzulínové rezistenci tkáně nereagují správně na inzulín, takže část glukózy zůstává v krvi, tkáně a buňky hladoví a člověk se může cítit unavený.
Co dělat, když se po jídle cítíte ospalí
Podle lékaře, pokud chcete po jídle neustále spát, můžete si udělat čas na lehkou fyzickou aktivitu, například procházku. Ta je prý velkou pomocí k překonání ospalosti.
Abyste předešli ospalosti, můžete se také vyhnout konzumaci velkých jídel v době oběda – velké porce si můžete rozdělit do několika jídel.
„Důležité je také vyvážené jídlo – jezte celozrnné obiloviny (např. pohanku, divokou rýži) nebo těstoviny, libové maso (kuřecí, krůtí), zeleninu, zeleninu a ovoce. Oběd je lepší začít zeleninou, např. salátem, protože obsahuje hodně vlákniny, která přispívá k pomalejšímu uvolňování a vstřebávání glukózy po jídle,“ radí.
odkaz
Dzhafarzade Sheikh Ebrahim Abolgasmovich Jafarzadeh
Doktor rodinného lékařství
Jafarzadeh Sheikh Ebrahim Abolgasemovich pracuje jako lékař rodinného lékařství v americkém Chicagu v nemocnici Saint Mary of Nazareth. Narodil se na je naše země a vystudoval Bogomoleckou národní lékařskou univerzitu.