Zahradník poradil, jak správně sklízet jablka, aby se uchovala na zimu.

Jablka je třeba sklízet velmi pečlivě, ručně a kontrolovat, zda nejsou poškozená. Pouze taková jablka lze uskladnit na zimu.

Jablka se musí pro uskladnění trhat ručně / foto: Pxhere

Znalost způsobu sběru jablek je klíčem k tomu, abyste sklidili kvalitní ovoce a nepoškodili je ani strom. Naštěstí existuje jednoduchá metoda, kterou můžete použít, abyste jablka pokaždé bezchybně sklidili, píše zkušený zahradník Drew Swainston pro web Homes and Gardens.

Nejprve radí zjistit přesnou dobu zrání odrůdových jablek konkrétně ve vašem podnebí a na vašem konkrétním stanovišti jabloní. To je podle něj klíčem k úspěchu a zárukou, že budete mít přes zimu chutná jablka. Zralé jablko by mělo být plně vyvinuté, zelené, červené nebo žluté, v závislosti na odrůdových vlastnostech, a pevné na dotek. A pokud jablko po utržení ochutnáte, mělo by být sladké a šťavnaté.

Známkou dozrávání je opadávání jablek. Jeden zahradník říká, že když strom začne opadávat ovoce, je to známka zralosti. Tato jablka jsou skvělá na výrobu šťávy, ale ne na skladování, protože se často poškodí pádem ze stromu.

Zahradník radí při sběru jablek dodržovat tři jednoduché kroky.

  • Jablka sbírejte celou dlaní a vyhněte se mačkání prsty, protože právě to může způsobit rychlé poškození plodů.
  • Jakmile jablko uchopíte dlaní, měli byste ho mírně nadzvednout a otočit. Tím se jablko i se stopkou oddělí od stromu. Pokud jablko nepovolí, je nezralé a nemělo by se trhat a odtrhávat. Tím se mohou poškodit i výhony, které budou plodit i v příštím roce.
  • Utržené jablko by se mělo opatrně uložit do košíku, bedny nebo kbelíku. Nesmí se vyhodit, protože jablko se neuchová.

Dodal, že ne všechny plody dozrávají ve stejnou dobu – záleží na množství slunečního světla, které na konkrétní jablko dopadá. A může být nutné se ke stromu několikrát vrátit, aby se pečlivě odstranila všechna jablka. Začněte od spodní části a okrajů koruny a postupně se přesouvejte nahoru a do středu.

Mějte na paměti, že plody by se měly sbírat za suchého počasí a každé jablko by se mělo zkontrolovat, protože i jeden plod se známkami choroby nebo hniloby může rychle zkazit celou bedýnku.

Ruční sběr je vhodný pro malé jabloně. Pokud je však strom již završený, vyplatí se pro opatrný sběr použít žebřík nebo teleskopické nářadí. Jedině tak totiž můžete jablkům zaručit správnou trvanlivost.

Jak skladovat jablka

Připomeňme, že jablka lze skladovat i v obyčejné domácí chladničce. Měla by být umístěna v nejchladnějším oddíle, protože pouze teplota kolem 1 stupně zpomalí zrání a udrží ovoce po dlouhou dobu. Zároveň by jablka měla ležet v sáčku s perforací nebo v obyčejném sáčku, který nebude pevně zavázaný. To umožní jablkům dýchat a neztrácet vlhkost.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem