Pití těchto čajů vám pomůže lépe spát, povzbudí mozkové funkce a sníží krevní tlak.
Zelený čaj není jediným nápojem s vysokým obsahem antioxidantů / foto: pixabay.com
Zelený čaj je dobře známý pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které chrání buňky před poškozením a snižují riziko chronických onemocnění. Jak se ale ukazuje, není to jediný nápoj s vysokým obsahem antioxidantů, který je prospěšný pro vaše zdraví, píše portál Very well Health.
Bílý čaj
Tento nápoj je na prvním místě v seznamu antioxidantů. Na rozdíl od zeleného čaje je bílý čaj minimálně zpracováván, takže si zachovává více katechinů a polyfenolů.
Podle studie zveřejněné na webových stránkách Národní lékařské knihovny mohou tyto antioxidanty zlepšovat metabolismus lipidů tím, že snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou v krvi, jako je cholesterol a triglyceridy.
Ibiškový čaj
Je známý pro své působivé zdravotní účinky a příjemnou trpkou chuť. Čaj, který má jasně červenou barvu, je bohatý na flavonoidy a antokyany – antioxidanty, které zmírňují záněty. Tento nápoj podle studií dokáže zlepšit hladinu cholesterolu a snížit krevní tlak.
Fialový čaj
Pochází ze stejné rostliny jako zelený a černý čaj, ale roste ve vyšších nadmořských výškách v Keni. Za charakteristickou barvu vděčí antokyanům, stejným antioxidantům, které se nacházejí v ibiškovém čaji a bobulích, v kombinaci s katechiny.
Nápoj obsahuje polyfenoly, jako je EGCG, které mu dodávají jedinečné antioxidační vlastnosti. Předběžný výzkum naznačuje, že jeho antioxidační vlastnosti mohou přispívat ke zdravé hladině cholesterolu, regulaci hladiny cukru v krvi a zdraví střev.
Rooibos
Díky své přirozeně sladké chuti a nedostatku kofeinu je rooibos již dlouho uklidňujícím prostředkem pro zmírnění stresu a zlepšení spánku. Pěstuje se v Jižní Africe. Tento čaj obsahuje aspalatin a notofagin. Aspalatin pomáhá zlepšovat metabolismus glukózy a tuků, zatímco notofagin má podle předběžných studií diuretický účinek a chrání ledviny.
Matcha
Matcha je zelený čaj ve formě prášku, jehož celé lístky se rozdrtí a smíchají s vodou. Obsahuje koncentrovanější dávku antioxidantů, zejména EGCG, silný katechin obsažený v zeleném čaji.
Uvádí se, že pití čaje matcha je spojováno se zdravím mozku, zmírněním úzkosti a stresu a snížením rizika neurodegenerativních onemocnění.
Tipy pro pití různých nápojů
Již dříve agentura My uvedla, že lidé po šedesátce by se měli vzdát sycených nápojů, zejména koly. Ortoped Doug Lucas se odvolává na studie, které prokázaly, že pravidelná konzumace sycených nápojů, zejména koly, je spojena se snížením minerální hustoty kostí a zvýšeným rizikem zlomenin, zejména u žen. Podle něj je to způsobeno kyselinou fosforečnou obsaženou v těchto nápojích.
Psali jsme také o tom, že káva je sice bohatá na antioxidanty, které chrání před kardiovaskulárními chorobami, ale tento nápoj může mít na organismus i mimořádně negativní vliv. Odborníci na výživu vyprávěli o škodlivosti, kterou může káva způsobit lidskému organismu.