Prozradíme vám, co je to cinnabon, kdo tyto buchty vymyslel a jak je připravit.
Domácí synnabony se rozplývají v ústech / foto depositphotos.com
Mnoho lidí má již dlouho podzim spojený s voňavými skořicovými buchtami. Skořicové buchty se prodávají v mnoha pekárnách. Podávají se s různými ovocnými omáčkami, sypané ořechy, zdobené karamelem a čokoládou. Připravili jsme několik receptů, podle kterých si můžete skořicové buchty připravit doma.
Kdo vymyslel synnabon
Původně existoval řetězec pekáren se stejným názvem Cinnabon. Proslavily se svými skořicovými rohlíčky a polevou. Recept na jejich speciální pečivo vymysleli sami majitelé pekáren na základě mnoha experimentů.
Přestože první pekárna byla otevřena již v roce 1985, společnost prodává své skořicové buchty dodnes a jejich pečivo se proslavilo nejen ve Spojených státech, ale po celém světě.
Cinnabons – klasický recept
Základní cinnabony se připravují se skořicí. Jedná se o voňavý podzimní dezert, který naplní dům útulností. Na jeho přípravu si vezmeme:
- 450-500 g mouky;
- 200 mililitrů mléka;
- jedna polévková lžíce cukru;
- 25 gramů živých kvasinek;
- 100 gramů másla (+100 gramů na náplň);
- 0,5 lžičky soli;
- 100-150 g hnědého cukru;
- jedna až dvě lžíce mleté skořice;
- 250 g smetanového sýra;
- jedna až dvě lžíce citronové šťávy;
- dvě lžíce moučkového cukru.
Máslo vyndejte předem, aby změklo. Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl. Do mísy rozdrobte droždí a vše promíchejte.
Přidejte máslo, teplé mléko a vypracujte těsto. To lze provést rukama nebo pomocí kuchyňského robotu. Těsto shrňte do kuličky, vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte na hodinu do tepla. Aby těsto dobře vykynulo, neměl by být průvan ani chlad.
Prohněťte ho a rozválejte na plát silný asi dva milimetry. Potřeme ho měkkým máslem a posypeme skořicí a hnědým cukrem.
Těsto srolujte do rolády a pomocí provázku ji rozkrájejte na šest dílů. To provedete tak, že nit provléknete spodní částí a příčně rozkrojíte.
Formu na pečení vymažte olejem a naaranžujte do ní sinnabony. Mezi nimi nechte jeden až dva centimetry odstupu. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 20 minut odležet. V této době rozehřejte troubu na 180 stupňů. Pečte buchty 30 minut.
Vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem a citronovou šťávou dohladka. Krémem potřete ještě horké buchty a po mírném vychladnutí podávejte.
Cinnabons – snadný recept
Toto je maximálně jednoduchá verze slavných skořicových buchtiček. Jednodušší bude pouze koupit ty hotové. Na její přípravu si vezmeme:
- 500 gramů kynutého listového těsta;
- pět lžic cukru;
- dvě lžíce skořice;
- 30 gramů másla;
- 150 gramů tvarohu;
- 100 gramů moučkového cukru;
- 50-100 mililitrů 33% smetany.
Těsto rozmrazte podle návodu. Rozválejte ho a spojte dva pláty do jednoho dlouhého. Rozpusťte máslo a v samostatné míse smíchejte cukr a skořici. Těsto potřeme máslem a potřeme ho ochucenou náplní. Roládu srolujte a nakrájejte na stejné kousky.
Dno formy vyložte pergamenem na pečení a rohlíky pokládejte s rozestupy. Mírně je zploštěte a dejte je na 30 minut na teplé místo. Pečte 20 minut při teplotě 180 °C.
Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte tvaroh, smetanu a prášek. Hustotu krému upravte smetanou podle vlastního uvážení. Ještě horké cingrlátka vymažte máslem.
Cinnabons – recept s jablky
Ovocné rohlíčky jsme si nechali na konec. Kombinace jablek a skořice je již dlouho charakteristickým znakem podzimu. V synnabonech je také oblíbenou náplní. Na přípravu si vezmeme:
- 5 gramů sušeného droždí;
- 0,5 šálku vody;
- 100 g cukru;
- 50 mililitrů mléka;
- 135 gramů másla;
- jedno vejce;
- jedna čajová lžička soli;
- dva hrnky mouky;
- dvě jablka;
- 0,5 šálku hnědého cukru;
- lžička skořice;
- 35 gramů smetanového sýra;
- 100 gramů moučkového cukru;
- jeden mililitr vanilkové esence.
Smíchejte droždí, teplou vodu a lžičku cukru. Nechte 10 minut stát. Poté do mísy mixéru nalijeme teplé mléko a přidáme 45 g cukru, 35 g másla, vejce a sůl. Míchejte při středních otáčkách. Přidejte polovinu mouky a promíchejte.
Do moučné směsi vlijte droždí a znovu promíchejte. Zbytek mouky přidávejte po částech, dokud nezískáte homogenní těsto. Vymažte mísu olejem, přeneste do ní těsto, přikryjte a nechte dvě hodiny v teple.
Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo (40 g) a cukr (50 g). Přidejte jablka a vařte je asi 15 minut, dokud nezkaramelizují a nezesklovatí.
Těsto rozválíme na obdélník a potřeme rozpuštěným máslem (20 g). Posypeme ho směsí skořice a hnědého cukru a navrch položíme jablka. Roládu stočte a rozdělte ji na bochánky široké pět centimetrů. Formu vyložte pergamenem, vymažte ji olejem a přeneste do ní cinnabony. Měly by se nechat ještě dvě hodiny odležet. Pečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 190 stupňů.
Dále je třeba potřít cinkabony s jablky krémem. Na něj smíchejte máslo (40 g), smetanový sýr, prášek, špetku soli a vanilku. Buchtičky se podávají nejlépe teplé.