Souvislost mezi tím, co máme na talíři, a délkou lidského života je stále těžší ignorovat.
Skandinávská strava je pro tělo prospěšná / foto depositphotos.com
Vědci z Aarhuské univerzity testovali, zda výběr potravin souvisí s délkou života.
Podle Země jsou skandinávská stravovací doporučení jednoduchá: vyzývají k menší konzumaci červeného masa a cukru. Místo toho kladou důraz na celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a nízkotučné mléčné výrobky.
Nejde o přísné omezování, ale o vyváženost. Strava, která prospívá tělu, by měla být zároveň prospěšná pro životní prostředí.
Jak publikace uvádí, právě tato filozofie se stala základem studie, kterou provedly docentka Christine Dam a doktorandka Anna Buck Merch. Jejich studie se snažila zjistit, zda lidé, kteří dodržují tyto návyky, žijí déle. Odpověď na základě dlouholetých údajů zní ano.
„Naše studie ukazuje, že švédští muži a ženy středního věku, kteří se řídí doporučeními, mají o 23 % nižší úmrtnost než ti, kteří se jimi neřídí, a to i při zohlednění faktorů, jako je vzdělání, příjem a fyzická aktivita,“ uvedl Dam.
Studie rovněž zjistila nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění u těch, kteří se doporučeními řídili nejlépe.
Tento závěr vychází z dlouholetých zkušeností. Dvou rozsáhlých studií se zúčastnilo více než 76 000 Švédů. Od roku 1997 účastníci uváděli, co jedí a jak žijí. Málokterá studie se zabývá podrobnostmi životního stylu po tak dlouhou dobu.Porovnáním těchto údajů se týmu Aarhuské univerzity podařilo propojit kvalitu stravy se zdravotními ukazateli. Zjistili, že ti, kteří důsledně dodržovali skandinávská doporučení, žili déle a méně často umírali na kardiovaskulární onemocnění.
Díky tomu jsou tato zjištění obzvláště důležitá. Naznačují, že samotná strava může ovlivnit zdravotní výsledky nejen sociálním nebo ekonomickým postavením. Souvislost mezi tím, co mají lidé na talíři, a délkou jejich života je stále obtížnější ignorovat.
Vědci také upozorňují, že výběr potravin je důležitý pro planetu. Téměř 30 % emisí skleníkových plynů pochází z výroby a spotřeby potravin.
K tomuto problému přispívá chov hospodářských zvířat, nadměrné využívání zdrojů a plýtvání potravinami. Severská doporučení tento problém přímo řeší podporou potravin s nižším dopadem na životní prostředí.
Další zprávy o výživě
Vědci nedávno zjistili, co se děje s mozkem, pokud se stravujete podle středomořské diety.
Poznamenali, že jídlo, které člověk konzumuje, hraje rozhodující roli při udržování bdělé mysli s přibývajícím věkem, a strava bohatá na živiny a snadno dodržovaná, jako je středomořská dieta, to usnadňuje.