Lékaři zjistili nepřehlédnutelná rizika pro vznik rakoviny dutiny ústní. Patří mezi ně celosvětově oblíbený zvyk pití čaje.
Zvyk pít horký čaj může způsobit rakovinu / foto pexels
Lékaři varují, že horký čaj může zvýšit riziko vzniku rakoviny. Oznámili to lékaři během Evropského týdne prevence rakoviny hlavy a krku, píše Rzeczpospolita.
Podle výzkumu může mít teplota tekutiny přímý vliv na vznik nebezpečných druhů rakoviny.
Odborníci upozorňují, že rakovina úst a krku představuje asi 2,5 % všech případů rakoviny. Nejčastěji postihuje muže a souvisí s kouřením, konzumací alkoholu a lidským papilomavirem. Lékaři zároveň věnují pozornost i často podceňovanému faktoru – teplotě nápojů.
„Íránská studie zjistila: pití přibližně 700 ml čaje denně při teplotě nad 60 °C zvyšuje riziko rakoviny jícnu o 90 %. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikuje nápoje s teplotou nad 65 °C jako pravděpodobně karcinogenní,“ vysvětlila doktorka Agnieszka Juszkiewiczová ze společnosti Medicover Stomatologia.
Podle ní může být nebezpečný nejen čaj, ale jakákoli horká tekutina – od polévky po vodu.
Lékaři upozorňují, že počet případů rakoviny dutiny ústní v posledních letech stoupá. Vliv na to má zpoždění v diagnostice po pandemii, nárůst počtu kuřáků a popularizace elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Studie ukazují, že i aerosol pro vape bez nikotinu může poškodit DNA buněk ústní dutiny a spustit mechanismy spojené se vznikem rakoviny.