Nejstarší žena světa se dožila 117 let: tajemství její dlouhověkosti odhaleno

Důvodem dlouhověkosti ženy není jen štěstí, tvrdí vědci.

Branias neměl žádné zdravotní problémy kromě špatného sluchu / foto Maria Branias family

Ve věku 117 let se Maria Branias zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší člověk na světě. A vědci upozorňují, že důvodem není jen štěstí, píše Fox News.

Krátce předtím, než žena 19. srpna 2024 zemřela, odebrali vědci vzorky jejích genů, aby zjistili faktory dlouhověkosti. Konkrétně zjistili, že biologický věk ženy byl nižší než její chronologický věk. Neměla žádné zdravotní problémy kromě špatného sluchu a určitých pohybových omezení a její mysl byla „naprosto jasná“.

Vědci poznamenávají, že žena neměla žádné genové varianty spojené s rizikem vzniku patologických stavů, jako je rakovina, Alzheimerova choroba nebo metabolické poruchy.

Zároveň bylo v těle ženy zjištěno významné množství bakterií Bifidobacterium, což se vysvětluje častou konzumací jogurtů. Uvádí se, že to může být jeden z důvodů její dlouhověkosti. Kromě toho měla žena nízkou hladinu „špatného“ cholesterolu a vysokou hladinu „dobrého“ cholesterolu. Nikdy také nekouřila a nekonzumovala alkohol.

Vědci zjistili celkem šest faktorů, díky nimž se Branias dožil 117 let:

  • „ochranný a odolný“ genom s variantami spojenými s dlouhověkostí a ochranou před závažnými chorobami;
  • metabolismus, který rychle odstraňuje nebezpečné tuky a cukry;
  • nízká hladina zánětu;
  • účinný imunitní systém schopný napadat napadené mikroorganismy, aniž by zasáhl buňky (a tím se vyhnul autoimunitním onemocněním);
  • příznivý mikrobiom, charakteristický pro mnohem mladší osoby, s několika protizánětlivými bakteriálními řetězci;
  • biologický věk asi o 23 let mladší než jeho chronologický věk.

Vědci poznamenali, že stárnutí je „vysoce individizovaný proces“, který je utvářen mnoha genetickými a environmentálními faktory. Proto jsou závěry studie spíše omezené. Na tomto pozadí vědci nabádají k opatrnosti.

Další zdravotní tajemství

Již dříve vyšlo najevo, že existuje několik potravin, které mohou snížit krevní tlak. Patří mezi ně nesolené ořechy – vlašské ořechy, mandle a pistácie. Vzhledem k tomu, že ořechy mají vysoký podíl tuku, však vědci doporučují věnovat pozornost také čerstvému ovoci a zelenině, zejména bobulovinám, banánům a listové zelenině.

K udržení krevního tlaku na uzdě vám navíc pomůže stálý pohyb, snížení příjmu soli a neustálé kontroly.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem