Hrušně by měly růst na dobře osvětleném místě.
Hrušně potřebují pro dobrý růst dostatek slunečního světla / foto: Pxhere
Hrušně jsou mimořádně odolné rostliny, jejich péče je ze všech ovocných stromů nejjednodušší a nejnenáročnější. A abyste dosáhli co nejlepších výsledků, přinášíme vám několik odborných doporučení, která jsme shromáždili na webových stránkách známé poradkyně Marthy Stewartové.
Členka National Horticultural Bureau a Stark Bro’s Nurseries & Orchards Co expertka Kathy Brines a spolumajitelka The Farm Between Holly Simpson Baldwin radí sázet hrušně brzy na jaře nebo velmi pozdě na podzim. Baldwinová říká, že jejich kořenový systém prospívá při nízkých teplotách a těží ze zvýšené půdní vlhkosti, která nastává během sezónních dešťů. Ačkoli je lze vysazovat i v létě, vyžadují v té době více pozornosti, zejména každodenní zalévání.
Hrušeň by měla být vysazena na slunném místě – 6 až 8 hodin plného slunečního světla denně. Půda by měla mít dobrou drenáž. Hrušky dobře rostou v dobře propustné hlinité půdě bohaté na živiny, se slabou kyselostí, s pH 5,9 až 6,5. Hrušky se mohou pěstovat i v půdách s vysokým obsahem živin.
Do výsadbové jámy by měl být přidán kompost, směs nakypřete, aby se nasytila vzduchem. Po výsadbě je třeba stromek mírně zalévat. Hrušně vyžadují alespoň 2,5 cm vody týdně a měly by být zalévány pomalu a hluboko zahradní hadicí s nízkým tlakem vody.
Hrušně také potřebují hnojivo – v mládí a v době, kdy půda postrádá potřebné živiny. U mladých stromků by se mělo od jara do konce léta každý měsíc aplikovat vyvážené hnojivo, které podpoří zdravý růst. Dospělé hrušně je nejvhodnější hnojit jednou ročně na začátku jara.
Pokud stromek vysazujete na podzim, nezapomeňte na síťku nebo jinou ochranu proti hlodavcům. Mladé stromky v zimě často trpí zajíci a dalšími živočichy.
Jak správně stříhat hrušně
Připomínáme, že správný řez hrušní nejen zvýší výnosy, ale také zlepší cirkulaci vzduchu a pronikání světla do koruny. Suché a nemocné větve můžete kdykoli prořezat, abyste zachovali zdraví a dlouhověkost stromu. V ostatních případech je lepší s řezem počkat na konec zimy nebo začátek jara.