Klíčovým faktorem, který ovlivňuje výběr doby výsadby, je způsob pěstování sazenic.
Zahrádkáři vysvětlili, kdy je nejlepší sázet ovocné stromy / depositphotos.com, pxhere.com
Doba výsadby ovocného stromu do volné půdy závisí na několika faktorech a jedním z hlavních je způsob pěstování sazenice – ve volné půdě nebo v kontejneru, píše bhg.com.
Publikace se zeptala odborníků, kdy je lepší vysazovat ovocné stromy – na podzim nebo na jaře, a ti jmenovali klíčové faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru nejvhodnější doby pro výsadbu.
Podle Michaela Polozoly, pěstitele ovoce a ořechů ze Státní univerzity v Louisianě, obvykle kupujeme ovocné stromky k výsadbě buď holé, vykopaný z volné půdy, nebo pěstované v kontejnerech.
„Volba mezi stromky s holými kořeny a stromky pěstovanými v kontejnerech přímo ovlivňuje termín výsadby. Stromy s holými kořeny jsou zpravidla k dispozici pouze koncem zimy a začátkem jara a měly by být vysazeny ve stejnou dobu, dokud jsou ještě v klidu, aby se rostliny vyhnuly šoku z přesazení,“ říká Polozola.
Vysvětlil: čím dříve je strom zasazen, tím lépe. Pokud je strom s holými kořeny vysazen později na jaře, zpravidla se jeho kořeny nestihnou zotavit.
„Výsadbu stromů s holými kořeny bych neodkládal na pozdní jaro. Jinak budou ve stresu,“ říká také Suzanne Slacková, docentka zahradnictví na Iowa State University.
Mezitím lze stromky pěstované v kontejnerech zasadit do země kdykoli, když není půda zmrzlá, říká Polozola, ale je důvod se domnívat, že je lepší to udělat na podzim.
„Protože tyto stromky jsou již zakořeněné v půdě, začínají tvořit nové kořeny ještě před obdobím vegetačního klidu, což pomáhá snižovat stres při přesazování a dodává jim energii pro další vegetační období,“ vysvětluje.
Kratší dny a chladnější vzduch podle něj také snižují stres při přesazování. Kromě toho je v tomto období často více srážek.
Navíc Slack doporučuje vysazovat stromy na podzim před prvními mrazy. Dalším varováním je hnojení:
„Stromy vysazené na podzim nehnojte. Jinak hrozí, že v zimě způsobí škody na ovocných stromech, protože rostliny nebudou mít čas otužovat se na teploty pod bodem mrazu.“
Stromy pěstované v kontejnerech lze vysazovat i na jaře, říká Slack, ale pak je důležité počkat až na mrazy.
Odborníci identifikovali další faktory, které jsou důležité při výběru doby výsadby.
Podnebí
„Podnebí a regionálnost hrají důležitou roli při určování nejvhodnější doby pro výsadbu ovocných stromů. Ačkoli existují obecná doporučení, jako je výsadba na podzim nebo brzy na jaře, místní podmínky často tato okna posouvají. Načasování je ovlivněno teplotou půdy, průběhem srážek a rizikem mrazů. Je důležité přizpůsobit dobu výsadby místním klimatickým podmínkám a nespoléhat se pouze na kalendářní data,“ řekl Polozola.
Velikost
„Velmi velké exempláře mají často potíže s aklimatizací a mohou vyžadovat silný řez nebo intenzivní péči, aby přežily. Na druhou stranu velmi malé stromky nemusí být na výsadbu připraveny a snadno je přemůže plevel nebo jiné stresové faktory prostředí. Výběr zdravého stromu střední velikosti s dobrým kořenovým systémem je obvykle nejbezpečnější volbou,“ uvedl odborník.
Druhy
„Některé druhy a odrůdy ovocných stromů jsou k období výsadby shovívavější než jiné. Silné odrůdy se obvykle lépe vyrovnávají se sezónními výkyvy, ale síla růstu se může značně lišit i v rámci jednoho druhu. Například některé odrůdy fíků mohou díky svým růstovým vlastnostem zakořenit snadněji než jiné,“ vysvětlil Slack.
Tropické ovocné stromy
U tropických ovocných stromů odborníci důrazně doporučují jarní výsadbu, protože strom má pak celou vegetační sezónu na zakořenění, než bude vystaven chladovému stresu, říká Polozola.
„Dokonce i v teplém podnebí jsou tropické druhy, jako je mango, papája nebo ga, náchylné k poškození kořenů a vyžadují stabilní teplotu půdy a stálou vlhkost, aby se jim dařilo,“ dodává.
Podzimní výsadba se pro tropické stromy obecně nedoporučuje, zejména v oblastech, kde se vyskytují i mírné mrazy. Tyto stromy totiž často nemají dostatečnou odolnost, aby se zotavily z poškození chladem.
Dříve My uvedl, proč by se zkažené ovoce mělo odstraňovat ze země. Existují k tomu čtyři důvody. Jedním z nich je rychlý výskyt plevelů, protože když se ovoce nechá shnít, půda se obohatí o organickou hmotu, která poskytuje ideální podmínky pro růst plevelů. Dalšími důvody jsou výskyt škůdců, vytvoření příznivého prostředí pro bakterie a houby a poškození trávníku.