Pokud se budete řídit těmito radami, budete moci sklízet dokonalé ovoce.
Různé odrůdy jablek dozrávají v různou dobu / foto depositphotos.com
Hlavní sběr jablek se tradičně koná na podzim. Aby jablka byla tvrdá, šťavnatá a chutná, nikoliv moučná a měkká, je třeba je sbírat v ideální dobu.
Homes and gardens píše, že tajemství sběru jablek spočívá ve třech charakteristických faktorech: jejich vzhledu, chuti a struktuře. Zralé jablko by mělo mít plnou barvu, být sladké a šťavnaté a mělo by se dát snadno odtrhnout ze stromu.
Kdy se mohou jablka trhat
Jablka dozrávají v různou dobu, ale obecně platí, že sezóna sklizně trvá od poloviny srpna do listopadu. Prvním krokem k pochopení, kdy sbírat jablka, je znalost odrůdy a jejího místa v období sklizně.
Například rané odrůdy, jako jsou Lodi, Carolina Red June a Discovery, dozrávají začátkem srpna. Následují střednědobé odrůdy, jako jsou Gala, Honeycrisp a Red Baron, které se sklízejí od konce srpna do září. Nakonec přichází čas pozdních odrůd, jako jsou Golden Delicious a Granny Smith, které se sklízejí koncem září a v říjnu.
Dozrávání jablek však ovlivňuje mnoho faktorů, takže nelze počítat se sklizní ve stejnou roční dobu.
Jak vysvětluje Erin Mittelstadtová, generální ředitelka společnosti The FruitGuys:
Termíny dozrávání vašich oblíbených odrůd jablek se liší v závislosti na místě, kde žijete, na počasí a dalších faktorech.
Termíny se mohou lišit místo od místa, ale i v rámci jednoho sadu a dokonce i na jednom stromě. Je to proto, že všechny plody na jedné jabloni nedozrávají ve stejnou dobu; záleží na jejich umístění na stromě a na množství světla.
Jak zjistit, že jsou jablka zralá?
Abyste věděli, kdy sklízet jablka, musíte věnovat pozornost vzhledu, chuti a struktuře ovoce.
Barva
Nejprve se podívejte, jak se v průběhu sezóny změnila barva plodů, která může být klíčovým ukazatelem potenciální zralosti.
Aris Curtis, vedoucí zahradnictví ve společnosti Enso Village v Healdsbergu v Kalifornii, radí:
Slupka zralého jablka by měla dosáhnout plné barvy charakteristické pro danou odrůdu.
Protože se jablka vyrábějí v červené, zelené nebo žluté barvě, je třeba vědět, jakou by měla mít konečnou barvu. Neměli byste se však spoléhat pouze na barvu. Melissa Allenová ze společnosti Beechwood Orchards v Pensylvánii upozorňuje, že mnohá jablka potřebují chladné noci, aby „zčervenala“.
„Pokud teploty neklesnou, mohou plně dozrát, aniž by změnila barvu. V takovém případě nečekejte na změnu barvy, protože pokud budete čekat, jablka mohou na stromě změknout a přezrát,“ dodává.
Chuť
Jednoduchý test chuti vám pomůže zjistit, zda je jablko zralé a připravené ke sklizni. Co se týče chuti, Melissa dodává:
Zralé jablko by mělo být sladké a šťavnaté, zatímco nezralé jablko by mělo být suché a moučnaté.
Naopak přezrálé ovoce bude měkké a kašovité.
Textura
Dalším klíčovým ukazatelem je textura plodu a jeho vztah ke stromu. Zralé jablko by mělo být pevné, nikoliv měkké, a mělo by se snadno odlepovat od stromu. Pokud je třeba ovoce těžce odtrhnout, není zralé.
Známkou toho, že se jablka brzy oddělí, může být jednoduše velké množství spadaných jablek na zemi kolem stromů.
„Zdravá, zralá jablka mají tendenci přirozeně padat ze stromu. Pokud to uvidíte, je čas začít sklízet,“ dodává Aris.
Již dříve My napsal, že odborníci jmenovali 5 ovocných stromů, které se vyplatí vysadit na podzim.