Co dělat, aby brambory neklíčily a mrkev nehnila: vše o správném skladování

Uchování zeleniny čerstvé až do nové sklizně je reálná možnost.

Jak správně skladovat zeleninu / Koláž: My, foto: pexels.com, snímek obrazovky

Každý zahrádkář se snaží především o dvě věci – vypěstovat a sklidit a také uchovat. Chcete si přece užívat plodů své práce a jíst čerstvou zeleninu téměř až do další sklizně. A pokud si vše správně zorganizujete, je to možné. Jak správně skladovat zeleninu v zimě, aby zůstala co nejdéle čerstvá, vypráví kanál Youtube Greener.

Obecná pravidla, která platí téměř pro všechnu zeleninu

V zimě lze skladovat pouze tu zeleninu, která je označena jako „pozdní“ nebo „ke skladování“. Rané odrůdy mrkve, červené řepy a brambor skladovat nelze nebo jsou mnohem horší.

Při výsadbě je proto důležité zvážit načasování. Pokud je mrkev vysazena příliš brzy, dozrává již v polovině léta. Není tedy vhodná pro skladování. Ke skladování je vhodná mrkev, která dozrála na podzim, zcela prošla všemi růstovými fázemi v zemi a má dobrou pevnost.

Dalším bodem je sklizeň. Zeleninu byste měli vykopat, když je zcela zralá. Optimální je to provést za suchého a slunečného počasí, abyste mohli úrodu ihned usušit. K dezinfekci plodů pomůže také malé ošetření ultrafialovým světlem. Po vykopání se zelenina usuší, očistí od země a ponechá se v „karanténě“.

U kořenové zeleniny (mrkev, řepa, cibule) nutně odstraňte lodyhu: pokud ji ponecháte, začne hnít a brání skladování. Odřízněte ji co nejníže a ponechte pouze základnu. Hlavní je nechat řez vyschnout, aby nedošlo k rozvoji hnilobných procesů.

Potraviny, které nelze skladovat v lednici / Infografika: My

Dále se do meziskladu ukládá zelenina, která se předtím roztřídí podle velikosti: zvlášť velká, střední a malá. Brambory se ihned odkládají do dvou skupin – k jídlu a k sázení. Během tohoto období se úroda skladuje na suchém a tmavém místě, nejlépe pod přístřeškem nebo ve stodole. Zelenina se rozloží v tenké vrstvě a ponechá se dva až tři týdny. Během této doby se objeví choroby, poškození nebo známky výskytu škůdců. Podezřelá zelenina se okamžitě vyřadí a použije se k jídlu nebo vaření. Tímto způsobem se zachrání zdravá část úrody.

Jak skladovat zeleninu v zimě ve sklepě i bez něj

Po „karanténě“ se ovoce přemístí do dlouhodobého skladu. Nejlepší volbou je sklep s optimální teplotou 0 až +4 °C a vlhkostí 80-90 %. Pokud není k dispozici sklep, využijte užitkové místnosti, izolované balkony, garáže, nádoby z pěnového plastu. Ideální volbou však zůstává sklep.

Před pokládkou je třeba sklep vydezinfikovat: vyjmout zbytky staré úrody, vyvětrat, ošetřit stěny (dříve se k tomuto účelu používalo vápno, nyní speciální přípravky).

Je žádoucí umístit zeleninu tak, aby se vzájemně nedotýkala.

Zvláště důležité je neskladovat jablka vedle zeleniny: etylen vylučovaný jablky urychluje klíčení brambor a zhoršuje trvanlivost kořenové zeleniny.

Brambory roztříděné podle velikosti a odrůdy, skladované v bednách nebo sítích v malých dávkách pro lepší větrání.

Červená řepa Červená řepa se vybírá středně velká, sušená, nepraná. Dobře se skladuje společně s bramborami, lépe na nich.

Mrkev lze zasypat pískem, pilinami, popelem nebo sušenými bylinami (mátou, jeřabinami, pelyňkem) a skladovat v otevřených polyethylenových sáčcích.

Celer před uskladněním odřízněte kořeny a zelené části. Některé lze dát na klíčení, abyste v zimě získali čerstvou zeleninu.

Cibule skladovat při vyšší teplotě a nižší vlhkosti, nejlépe v síťkách nebo kapronových punčochách, zavěšené.

Česnek obtížněji skladovatelný: v copech, ve sklenicích, přelitý solí nebo moukou, případně v oleji nebo zmrazený v kostkách.

Dýně je vhodný pro skladování pouze odrůd s tvrdou slupkou. Dbejte na to, abyste ponechali stopku, položte ji odděleně na police a nedotýkejte se jí.

Podívejte se na video – Jak uchovat mrkev, brambory, cibuli a další zeleninu v zimě:

Dříve My psal, kde správně skladovat zeleninu v bytě a co dělat, aby brambory nezplesnivěly.

Psali jsme také o tom, jaká zelenina by se měla skladovat vedle brambor, aby přežila do jara.

O zdroji: Zelenější

Youtube kanál „Greener – o zahradních rostlinách“ má více než 341 tisíc odběratelů.

Na kanálu najdete mnoho zajímavých a užitečných videí o rostlinách (jehličnanech, ovocných a listnatých stromech, zahradních květinách, bobulovinách, trvalkách a okrasných keřích) a také informace o jejich výsadbě a péči o ně.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem