Některé výhody pocítíte téměř okamžitě poté, co zařadíte hrozny do svého jídelníčku.
Hrozny jsou dobré pro trávení a zdraví srdce / depositphotos.com
Pravidelná konzumace hroznů v potravinách může přinést zdravotní výhody jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska. Uvedli to pro publikaci Parade odborníci na výživu. Některé výhody se však projeví téměř ihned po zařazení hroznů do jídelníčku.
1. Budete lépe udržovat vodní rovnováhu
„Konzumace hroznů pomáhá udržovat vodní rovnováhu, protože jsou tvořeny převážně vodou a obsahují elektrolyty, například draslík,“ říká odbornice na výživu Michelle Wongová.
2. Vaše trávení se může zlepšit
Wong vysvětluje, že hrozny jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny (která se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou látku, která zpomaluje trávení a podporuje růst prospěšných střevních bakterií) a nerozpustné vlákniny (která se ve vodě nerozpouští a zvětšuje objem stolice). To spolu s vysokým obsahem vody v hroznech, která napomáhá pohybu potravy trávicím systémem, pomáhá předcházet nadýmání a zácpě.
3. Hladina cukru v krvi bude stabilnější
Wong tvrdí, že hrozny díky obsahu vlákniny nezpůsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Stabilní hladina cukru v krvi pomáhá předcházet výkyvům hladiny energie a zlepšuje náladu.
Pokud budete v konzumaci hroznů pokračovat soustavně po delší dobu, zaznamenáte ve svém těle několik dalších příznivých změn.
4. Budete mít méně zánětů
Odborník na výživu Lee Cotton říká, že hrozny obsahují několik druhů flavonoidů, antioxidantů, které mohou pomoci předcházet chronickým zánětům. Vědecké studie ukazují, že strava s vysokým obsahem flavonoidů je spojena se sníženým rizikem chronických onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění. dermatitida a neurodegenerativní onemocnění.
5. Zlepšíte své kardiovaskulární zdraví
Wong říká, že jedním z důvodů jsou účinné flavonoidy. Jak vysvětlil Cotton, tyto flavonoidy pomáhají snižovat zánět v těle, což následně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
6. Můžete být méně často nemocní
Cotton říká, že konzumace hroznů také posiluje imunitu. Stejně jako citrusové plody i hrozny obsahují vitamin C, který je prospěšný pro imunitní systém.
7. Udržujete si zdravý mozek
Snížení zánětu znamená snížení rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
„Studie prokázaly, že resveratrol, který se nachází v hroznech, snižuje oxidační stres a je prospěšný pro zdraví mozku,“ říká Cotton.
Zelené nebo červené hrozny?
Wong tvrdí, že jejich přínos pro zdraví je v podstatě stejný. Registrovaná dietoložka Renee Ficek zase upozorňuje, že jednou z výhod červených hroznů oproti zeleným je, že obsahují více antioxidantu resveratrolu, který je zvláště prospěšný pro zdraví srdce.
Dříve My uvedl, co se stane s tělem, když budete jíst hrušky každý den.