Hovězí maso je vynikajícím zdrojem železa, obsahuje ho 2,5 miligramu na 85g porci, ale existují i jiné potraviny, které mají železa více.
Stein má hodně železa, ale existují potraviny, které mají také hodně železa / foto depositphotos.com
Železo pomáhá tělu produkovat zdravou krev, která rozvádí kyslík do celého těla.
Hovězí maso je vynikajícím zdrojem železa, obsahuje ho 2,5 miligramu (mg) na 85 g porce, ale existují i jiné potraviny, které mají více železa než steak, například ústřice, mušle a drůbež, píše Verywellhealth.
Doporučení pro potraviny, které obsahují železo
1. Ústřice
Porce pouhých 3 ústřic obsahuje 6,9 mg železa, takže tyto mořské plody jsou skvělou volbou, pokud chcete doplnit zásoby železa v těle.
2. Mušle
Dalšími mořskými plody bohatými na železo jsou slávky. Jedna porce o hmotnosti 85 g obsahuje 5,7 mg železa, takže bez obav dosáhnete doporučené denní dávky.
3. Duck
Porce 85 g kachních prsou obsahuje 3,8 mg železa.
4. Krůtí nebo kachní vejce
Snídaňovou potravinou bohatší na železo jsou krůtí nebo kachní vejce. Krůtí vejce obsahují 3,2 mg železa, zatímco kachní vejce 2,7 mg. To je výrazně více železa než u slepičích vajec, která mají pouze asi 1 mg železa.
5. Bizoní
Porce 85 g bizona obsahuje 2,9 mg železa, takže nahrazení hovězího steaku steakem z bizona může zvýšit příjem železa.
6. Špenát
Špenát je doslova nabitý železem: jeden šálek vařeného špenátu obsahuje 6,4 mg železa. Jedná se o nehemové železo, které se hůře vstřebává, ale při takto vysokém obsahu může porce špenátu konkurovat železu vstřebanému z porce steaku.
7. Obohacené obiloviny
Mnoho obilovin je obohacených, což znamená, že je do nich přidáno železo. Obohacené cereálie obsahují 8 až 16 mg nehemového železa v jedné porci. I s ohledem na jeho nižší vstřebatelnost se jedná o zdravou denní dávku železa.
8. Sardinky
Sardinky obsahují 2,5 mg na porci, což je stejné množství jako porce steaku.
Potraviny s vysokým obsahem železa pro vegetariány
Pokud jste vegetarián, měli byste konzumovat přibližně dvojnásobek doporučeného množství železa (tj. asi 16 mg denně pro muže a 36 mg denně pro ženy). Je to proto, že konzumujete převážně nehemové železo, které se hůře vstřebává.
Tyto vegetariánské potraviny obsahují nejvíce železa:
- Artyčoky: 5,1 mg na porci;
- Fazole lima: 4,9 mg na porci;
- Sójové boby: 4,4 mg na porci;
- Švýcarský mangold: 4 mg na porci;
- Čočka: 3,3 mg na porci (půl šálku);
- Bílé fazole: 3,3 mg na porci (půl šálku).
Další zprávy o zdravé výživě
Nedávno kardiologové poradili, který čaj je nejlepší pít pro zdraví střev. Odborníci na výživu poznamenali, že pitím tohoto čaje nebudete muset užívat drahé doplňky stravy na podporu střev.