Nová studie prokázala, že „správné“ jídlo pomáhá vyhnout se kognitivním problémům.
Zelený čas má pozitivní vliv na mozek / foto pixabay.com
Stárnutí není jen určitý počet prožitých let, ale je to také stav našich orgánů, zejména mozku. Vědci nyní mohou pomocí snímků magnetické rezonance odhadnout „stáří“ tohoto orgánu a porovnat ho se skutečným věkem člověka. Když je podle tohoto odhadu mozek „starší“, než je jeho fyziologický věk – riziko kognitivních problémů bývá vyšší. Když je „mladší“ – je to dobré znamení. Píše o tom Eatingwell.
Jedním ze způsobů, jak si udržet zdravý mozek, je strava, zejména její středomořské varianty. Podle nové studie zveřejněné v časopise Clinical nutrition může jedna ze složek této stravy, například zelený čaj, zpomalit stárnutí mozku.
Vědci sledovali stárnutí mozku spolu s panelem krevních proteinů, které mohou odrážet zánět a další biologické procesy související s funkcí mozku. Zjistili, že u lidí, kterým byla přidělena středomořská strava s doplňkem polyfenolů ze zeleného čaje a dalších zdrojů, došlo k nejpříznivějším změnám a vykazovali známky „mladšího“ profilu mozku.
Studie byla provedena na velkém izraelském pracovišti, kde bylo asi 300 dospělých osob (většinou mužů) s abdominální obezitou a/nebo dyslipidémií náhodně rozděleno do tří skupin s různými dietami: zdravá dietní doporučení, tradiční středomořská dieta s omezením kalorií a zeleno-středomořská dieta s důrazem na polyfenoly (green-Med).
Každý účastník třetí skupiny dostával denně tři až čtyři šálky zeleného čaje, přibližně sedm porcí vlašských ořechů týdně vlašských ořechů a koktejl Mankai (maniok). Všechny skupiny dostávaly také doporučení týkající se fyzické aktivity.
„Stáří“ mozku bylo hodnoceno pomocí snímků magnetické rezonance. Hlavním ukazatelem stárnutí byl rozdíl ve „stáří“ mozku („věk“ mozku minus chronologický věk). Vědci také měřili více než 80 cirkulujících proteinů a hledali zákonitosti související se změnami věku mozku v čase.
Co studie odhalila
Na začátku studie měli všichni účastníci zvýšenou hladinu dvou proteinů, galektinu-9 a dekorinu. To souviselo se starším mozkem, než se očekávalo. V 18 měsících byla hladina galektinu-9 ve skupině Green-Med významně snížena ve srovnání se skupinou zdravě se stravující. Celkový obraz se také příznivěji změnil ve skupině Green-Med.
Tyto výsledky naznačují, že středomořská strava s vysokým obsahem polyfenolů, zejména díky každodenní konzumaci zeleného čaje, může pomoci připravit půdu pro pomalejší stárnutí mozku.
Uvádí se, že pro zlepšení zdraví vašeho mozku stačí, když si zelený čaj zařadíte mezi své oblíbené nápoje.
„Zkuste vypít 2 až 4 šálky denně (horké nebo ledové). Pokud jste citliví na kofein, zkuste přestat dříve nebo zvažte zelený čaj bez kofeinu,“ uvádí publikace.
Důležité je také jíst dostatek rostlinných potravin s významným obsahem polyfenolů, například denně sníst malou hrst vlašských ořechů. V jídelníčku by neměla chybět ani zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, bylinky a listová zelenina.
Červené (zpracované) maso bychom měli opustit ve prospěch ryb a drůbeže. Pro mozek je důležitá také pravidelná fyzická aktivita.
Již dříve My informoval o tom, jak snídat, aby váš mozek pracoval na plný výkon po celý den. Bylo uvedeno, že po nočním půstu potřebuje mozek palivo a živiny, aby zůstal bystrý a pomohl vám soustředit se, a vynechání snídaně může způsobit, že budete po celý den pomalí. Je tedy velmi důležité, co ráno sníme a co uděláme, než sníme první sousto.
Odbornice na výživu Lauren Manakerová vysvětlila, že aby mozek po celý den efektivně pracoval, je důležité pít vodu před kávou, kombinovat bílkoviny se sacharidy a omezit přidaný cukr.