Poradíme vám, jak připravit legendární americký švestkový koláč a jeho zjednodušené verze.
Koláč se švestkami je voňavý a chutný / foto depositphotos.com
Podzim je ideální čas na přípravu voňavého pečiva. Hřejivá vůně skořice zútulní každý chladný večer. Vyplatí se použít sezónní ovoce a pochutnat si na šťavnatém moučníku.
Vybrali jsme pro vás tři způsoby, jak si můžete připravit lahodný švestkový koláč.
Americký švestkový koláč
Jedná se o jeden z nejznámějších dezertů. Od roku 1983, kdy byl publikován v New York Times, neztratil na popularitě. K přípravě tohoto aromatického švestkového koláče vezměte:
- 150 g hladké mouky;
- 150 gramů cukru (+lžička);
- 120 gramů másla;
- dvě vejce;
- lžička skořice;
- lžičku kvásku;
- 12 smetany.
- špetka soli;
- lžička vanilkového cukru.
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Máslo vyndejte předem, aby změklo. Vyšlehejte ho s cukrem do homogenní nadýchané hmoty. Přidejte vejce a znovu vyšlehejte.
Přisypeme vanilku, špetku soli a mouku s práškem do pečiva. Šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota.
Těsto vlijte do olejem vymazané formy. Švestky rozkrojte na poloviny a položte je řeznou stranou nahoru. V míse smíchejte cukr a skořici. Touto směsí posypeme povrch koláče a vložíme ho na 40 minut do trouby.
Koláč můžete podávat teplý s kopečkem zmrzliny. Legendární dezert z New York Times bude vynikající i studený.
Švestkový koláč s kefírem
Jedná se o jednodušší verzi ovocného dezertu. Těsto je nadýchané a křehké. Na přípravu koláče se švestkami na kefíru vezměte:
- 200 g cukru;
- 200 gramů kefíru;
- 150 gramů rostlinného oleje (bez chuti a zápachu);
- tři vejce;
- 350 gramů mouky;
- lžička prášku do pečiva;
- lžička vanilkového cukru;
- 400 gramů švestek.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Přilijte kefír pokojové teploty, olej a promíchejte.
Vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Těsto bude jako hustá zakysaná smetana. Nalijte ho do olejem vymazané zapékací misky.
Omyté švestky rozkrojíme na poloviny a odstraníme pecky. Ovoce rozprostřete a lehce ho vtlačte do povrchu těsta.
Pečeme asi 40 minut a z formy je lépe vyjmout až po vychladnutí. Na ozdobu posypeme moučkovým cukrem.
Koláč se švestkami – jednoduchý recept na pánvi
Švestkový koláč se připravuje na pánvi se silným dnem a průměrem 26 centimetrů. Na přípravu je třeba vzít:
- tři vejce;
- 10 gramů kvásku;
- čtvrt lžičky soli;
- lžičku vanilkového extraktu;
- 200 g kefíru;
- 150 gramů cukru;
- 80 gramů másla;
- 250 gramů mouky;
- 500 gramů švestek.
Švestky rozkrojte napůl a odstraňte pecky. Pokud je ovoce velké, měli byste ho nakrájet na menší kousky.
V míse rozšlehejte vejce se solí a cukrem. Přilijte kefír a promíchejte. Přidejte máslo nebo stejné množství rostlinného oleje bez vůně a promíchejte. Přidejte vanilku, prášek do pečiva a mouku. Těsto by nemělo být příliš husté.
Formu na pečení vyložte pergamenem vymazaným máslem. Vyložte švestky a navrch dejte těsto. Uhlaďte je stěrkou. Zapněte plotýnku na minimální teplotu, zakryjte pekáč pokličkou a pečte asi 20 minut.
Na poklici se může objevit kondenzát – odstraňte ho ubrouskem. Když koláč změní barvu na okrajích, můžete ho obrátit. K tomu dezert přikryjte pergamenem a talířem. Opatrně jej otočte a přidržujte si talíř rukou.
Odstraňte pergamen, který byl na švestkové straně, a vraťte koláč do pánve. Papír, kterým jste moučník přikryli, by měl být na dně. Přikryjte pokličkou a pečte dalších deset minut. Pro jistotu zkontrolujte špejlí nebo párátkem, zda je koláč hotový.
Koláč vyjměte a po vychladnutí ho posypte moučkovým cukrem.