Jak přestat jíst sladkosti jednou provždy: lékař odhalil nebezpečí cukrové „pasti“

Závislost na cukru má řadu zdravotních rizik, včetně srdečních onemocnění a cukrovky.

Závislost na sladkostech hrozí v budoucnu nemocemi / depositphotos.com, pixabay.com

Cukr může ovlivňovat lidský mozek podobně jako látky, které způsobují závislost. A i když se příznaky této závislosti projevují u různých lidí různě, je však možné upozornit na ty hlavní, píše Verywellhealth.

Lékařka, nutriční specialistka Brittany Poulsonová na stránkách publikace uvedla, že vědci takové příznaky nazývají závislostí na cukru:

– silná chuť na cukr;

– konzumace sladkých jídel nebo nápojů, i když nemáte hlad;

– časté přejídání se sladkými potravinami;

– pocit únavy nebo nadýmání po jídle;

– změny nálady: zvýšená podrážděnost, deprese, úzkost;

– touha „sníst“ negativní emoce sladkostmi;

– skrývání skutečnosti, že jste jedli sladkosti;

– vynaložit veškeré úsilí, abyste sladké dostali.

Jaké jsou příčiny závislosti na cukru

Poulson píše, že není přesně známo, proč se lidé stávají závislými na cukru, ale existují určité spekulace o původu tohoto problému.

Nerovnováha. Někteří vědci se domnívají, že nerovnováha některých látek, zejména serotoninu a aminokyseliny tryptofanu (z níž se serotonin tvoří), může přispívat k chuti na cukr.

Některé léky. Některé léky stimulují hlad nebo ovlivňují hladinu cukru v krvi, čímž zvyšují chuť k jídlu a případně i chuť na sladké.

Návyk. Někteří lidé jedí ze zvyku, například po hlavním jídle si vždy dají něco sladkého.

Podvýživa. Nedostatečný příjem potravy může vést k pocitu podvýživy, což může vést k touze po vysoce kalorických a snadno dostupných potravinách.

Stres. Stres a další emoce jsou častými spouštěči chuti na cukr a další uklidňující potraviny.

Nedostatečný spánek.

Špatná kvalita spánku přispívá ke zvýšené konzumaci zpracovaných potravin a potravin bohatých na cukr.

Jaká jsou rizika závislosti na cukru

Podle lékaře má závislost na cukru řadu zdravotních rizik. Mezi ně patří např:

– přibývání na váze;

– zubní kaz;

– zánět;

– inzulínová rezistence a diabetes 2. typu;

– srdeční onemocnění;

– deprese.

Jak se zbavit závislosti na cukru

Pokud se bez sladkostí neobejdete, zejména pokud je jíte několikrát denně, musíte se zbavit závislosti na cukru, tvrdí odborník na výživu. Poradí nám, jak na to?

Pijte více vody. Jak naznačuje studie, udržování rovnováhy vody je důležité pro celkové zdraví a může pomoci trávení a pocitu sytosti.

Přidejte do svého jídelníčku více vlákniny a bílkovin. Vláknina a bílkoviny pomáhají udržet pocit sytosti po delší dobu a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Konzumujte zdravé tuky. Jedná se o tuky obsažené v tučných rybách a ořeších. Tráví se pomaleji než cukr, čímž zabraňují prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a pomáhají snižovat chuť na jídlo.

Dobře se vyspěte. Nedostatek spánku může zvýšit hladinu hormonu hladu ghrelinu a zároveň omezit hladinu leptinu, hormonu potlačujícího chuť k jídlu. Nedostatek spánku může také snížit citlivost na inzulín.

Pravidelně cvičte. Fyzická aktivita pomáhá snižovat stres a zvyšuje hladinu hormonu štěstí endorfinů.

Vyhýbejte se sladkým nápojům. Snížení konzumace slazených nápojů je snadný způsob, jak snížit příjem cukru a zbavit se prázdných kalorií ve stravě. Zvolte raději vodu nebo jiné nápoje bez cukru.

Již dříve agentura My informovala o tom, že se jedna žena na měsíc vzdala sladkostí a jak se změnil její zdravotní stav. Novinářka Liz Hoggardová dostala redakční úkol vzdát se na měsíc cukru a popsala své pocity. Podle jejích slov se jí po měsíci bez cukru normalizovala hladina glukózy v krvi. Poznamenala, že jedla více než dříve, protože do jídla přidávala bílkoviny a tuky, ale nepřibírala na váze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem