Tato ryba je podceňována – a to velmi neprávem: je dvakrát levnější a zdravější než makrela.

Lze ji jíst čerstvou i konzervovanou.

Saira – užitečná a chutná ryba / depositphotos.com

Nejchutnější ryba není vždy nejdražší. Navzdory tomu, že mnoho lidí si okamžitě vybaví pstruha, lososa nebo lososa, nelze tyto druhy ryb považovat za nejúspěšnější z hlediska dietologie. Vzhledem k tomu, že ceny ryb na je naše země se někdy „kousnou“, stojí za to zvážit levnější, ale neméně užitečnou variantu.

K čemu je dobrá saira – výhody a škody

Foodstruct porovnal dvě oblíbené ryby, aby zjistil, která z nich je chutnější, zda saira nebo makrela, a který produkt je zdravější. Podle jejich zjištění obsahuje makrela více vitaminů B12, D, B6, B2, E a také draslíku a železa. Tichomořská saira vítězí v přítomnosti vitaminu C a B1 a také se „pyšní“ menším množstvím sodíku ve svém složení. Jeho nadbytek může vést k vysokému krevnímu tlaku a kardiovaskulárním onemocněním, proto by se makrela měla jíst s mírou. U saury se to nestane – množství sodíku v rybě je v normě. Ve srovnání s makrelou má také málo cholesterolu a nasycených tuků.

Makrela je považována za jednu z nejlepších potravin, která doplňuje nedostatek vitaminu B12, a saira je považována za jednu z nejlepších potravin, která doplňuje nedostatek vitaminů C a B1. Také, Saira obsahuje více vápníku, mědi, manganu a draslíku.a makrela má více hořčíku, zinku a selenu.

Zajímavé je, že saira je ryba, která je vhodná i pro ženy, které chtějí zhubnout. Zatímco obsah kalorií v makrele je 305 kalorií na 100 g, saira obsahuje pouze 88 kalorií ve stejné porci – třikrát méně. Kromě toho stojí za zvážení i to, jak je saira sytá. Je 40krát méně tučná než makrela.. Sto gramů makrely obsahuje 40 gramů tuku, zatímco stejná porce sairy obsahuje 0,69 gramu. Pro lidi, kteří bojují s nadváhou, je to dokonce plus – při konzumaci sairy se nemusíte bát, že byste přibrali pár kilo navíc.

Obsah cholesterolu v makrele je dvakrát vyšší než v saiře – 95 gramů oproti 35 gramům. Zvýšená hladina cholesterolu se může proměnit v pravidelné návštěvy kardiologa, takže pokud máte problémy se srdcem a cévami, je lepší udělat volbu ve prospěch sairy. Malé ryby jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco zdravého, ale lehkého, co nezatíží žaludek. Kromě toho saira vítězí i z hlediska ceny – kilogram čerstvě zmrazené ryby stojí asi 100 hřiven, zatímco cena za stejné množství makrely je dvakrát vyšší.

Můžete jíst konzervovanou sairu

Odborníci na výživu po celém světě hovoří o prospěšnosti rybích konzerv pro zdraví – saira není výjimkou. Tato ryba se díky konzervování dá skladovat déle, ale na rozdíl od mraženého výrobku si zachovává většinu svých prospěšných vlastností. Kromě toho lze konzervovanou sairu jíst přímo ze sklenice s chlebem, stejně jako ji přidávat do pokrmů.

To je výhodné nejen doma, ale i v „polních“ podmínkách – například na cestách. Tepelně upravená a ve vzduchotěsném obalu uzavřená ryba obsahuje několik denních dávek vitaminu D a vápníku a také látku zvanou fosfatidylserin, která pomáhá snižovat hladinu stresu a zlepšovat náladu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem