Okinawská dieta zahrnuje vyhýbání se vejcím, mléku, sýru, máslu a bílé rýži. Místo toho Okinawané jedí batáty, celozrnné výrobky, luštěniny a zeleninu.
Okinawská strava zahrnuje především rostlinné potraviny / depositphotos.com
Studie ukazují, že životní styl Okinawanů, včetně jejich stravy, přispívá k jejich dlouhověkosti. Podle serveru www.verywellhealth.com má okinawská strava několik přesvědčivých výhod, mimo jiné je spojena s prodloužením délky života a snížením rizika nemocí souvisejících s věkem, podporuje zdraví srdce a pomáhá kontrolovat hmotnost a hladinu cukru v krvi.
1. Může prodloužit délku života
Studie prokázaly, že nízkokalorická rostlinná strava, jako je okinawská strava, je spojena s delším životem. Taková strava také pomáhá snižovat výskyt nemocí a zdravotních problémů.
2. Posiluje kognitivní funkce
Potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny (obsažené v rybách) a antioxidanty mohou podporovat kognitivní funkce. Vědci se domnívají, že sloučeniny obsažené v kurkumě, mořských řasách, sóji a tučných rybách (např. makrela, losos a tuňák) mohou mít neuroprotektivní účinky. Jedna studie zjistila, že okinawská strava může snižovat riziko kognitivních poruch a neurodegenerativních onemocnění souvisejících s věkem.
3. Snižuje riziko chronických onemocnění
Studie prokázaly, že Okinawané trpí méně než průměrně nemocemi souvisejícími s věkem, jako je cukrovka, rakovina a kardiovaskulární onemocnění. Některé základní potraviny okinawské stravy mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.
4. Zlepšuje zdraví srdce
Okinawská strava obecně obsahuje málo nasycených tuků. Zahrnuje také ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou podporovat zdraví srdce. Kromě toho má strava vysoký obsah kyseliny listové a vlákniny, což podle některých studií může přispívat k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
5. Snižuje zánět
Potraviny bohaté na antioxidanty, které Okinawané konzumují, mohou snižovat záněty v těle. Intenzivní zánět je spojován s nemocemi, jako je rakovina, revmatoidní artritida, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, duševní poruchy, gastrointestinální poruchy, plicní onemocnění, neurodegenerativní onemocnění a další.
6. Zlepšuje zdraví kostí
Tradiční okinawské potraviny, jako je tofu a listová zelenina, mají vysoký obsah vápníku. Studie ukazují, že vápník přispívá ke zdraví kostí. Zdravé a silné kosti snižují riziko zlomenin.
7. Podporuje kontrolu hmotnosti
Okinawská strava se skládá z celých, nezpracovaných potravin, které jsou bohaté na vlákninu a nízkokalorické. Tento styl stravování vám může pomoci udržet si zdravou váhu. Okinawský přístup, kdy jíte, dokud nejste na 80 % sytí, může být také účinným způsobem, jak zhubnout.
8. Zlepšuje hladinu cukru v krvi
Základní potraviny na Okinawě mají nízký glykemický index, což znamená, že při konzumaci způsobují pomalé a rovnoměrné zvyšování hladiny cukru v krvi. Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.
9. Zlepšuje zdraví střev.
Okinawská strava obsahuje mnoho zeleniny a luštěnin bohatých na vlákninu. Potraviny obsahující vlákninu mohou podporovat zdraví střev a snižovat riziko gastrointestinálních onemocnění. Jedna studie zjistila, že strava založená na okinawské stravě podporuje zdravější střevní mikroflóru.
Okinawská dieta – základní principy
Lidé dodržující okinawskou dietu jedí celé, na živiny bohaté potraviny a vyhýbají se zpracovaným a rafinovaným potravinám.
Okinawská strava tradičně klade důraz na potraviny s nízkým obsahem kalorií a tuků, ale s vysokým obsahem sacharidů. Rozložení makroživin v tradiční okinawské stravě je následující: sacharidy: tuky: 6 % (včetně 2 % nasycených tuků), bílkoviny: 85 %, tuky: 6 % (včetně 2 % nasycených tuků).
Okinawané obecně omezují kalorický příjem a kladou důraz na uvědomělý přístup k jídlu. Tradičně přestávají jíst, když se cítí na 80 % sytí.
Okinawská strava je obecně považována za rostlinnou. Méně než 2 % původní okinawské stravy tvořily ryby nebo maso. Moderní verze stravy je o něco pružnější a umožňuje větší konzumaci masa.
Obecně se při dodržování okinawské diety doporučuje omezit konzumaci mléčných výrobků a obilovin. To zahrnuje vyhýbání se vejcím, mléku, sýru, máslu a bílé rýži. Místo toho Okinawané jedí batáty, celozrnné výrobky, luštěniny a zeleninu.
Dříve My uvedl, jaké zdravé potraviny jedí lidé, kteří se dožívají 100 let.