Hosté se od salátu nebudou moci odtrhnout: čtyři vynikající recepty z červené řepy.

Prozradíme vám, jakými zajímavými saláty z červené řepy můžete překvapit své hosty.

Z červené řepy můžete připravit mnoho zajímavých salátů / foto depositphotos.com

Saláty z červené řepy si již dávno získaly zaslouženou oblibu. Mnohé z nich už dávno nejsou nudné, a proto stojí za to vyzkoušet některé nové recepty.

Nyní je vrchol sezóny červené řepy, kdy je nejchutnější a nejužitečnější. Vybrali jsme pro vás několik neobvyklých salátů, kterými překvapíte své blízké.

Salát z červené řepy a sleďů

Na slavnostní stůl se dokonale hodí salát s červenou řepou a sleďem, ale ne kožich, ale úplně jiný pokrm. K němu si vezmeme:

  • 300 gramů sleďů;
  • jedna vařená řepa;
  • půl červené cibule;
  • půl plechovky konzervovaného hrášku;
  • kopr;
  • rostlinný olej;
  • černý pepř;
  • lžička soli;
  • lžičku cukru;
  • lžíce octa;
  • půl šálku vody.

Nakrájejte cibuli na půlkolečka a přendejte ji na talíř. Přisypeme cukr, sůl, vodu a ocet. Promíchejte a nechte marinovat.

Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na proužky. Rybu očistíme od kostí a kůže a také ji nakrájíme na proužky. Když je cibule hotová, smíchejte všechny ingredience, okořeňte podle chuti a zalijte olejem.

Královský salát s červenou řepou a sušenými švestkami

Jedná se o velmi chutný, vydatný salát z červené řepy s bohatou chutí. Stane se ozdobou stolu a překvapí hosty. Na přípravu si vezmeme:

  • dvě střední červené řepy;
  • jedna mrkev;
  • 200 gramů kuřecích řízků;
  • 100 gramů sušených švestek;
  • 100 gramů sýra;
  • 75 gramů vlašských ořechů;
  • dva stroužky česneku;
  • 150 g majonézy.

Červenou řepu a mrkev uvařte do poloměkka. Nastrouhejte je na struhadle. Filé nakrájejte na kostičky a osmažte na malém množství rostlinného oleje do měkka. Sušené švestky nakrájejte nadrobno a sýr nastrouhejte.

Ořechy se utlučou mixérem na hrubou drť a česnek se prolisuje. Nyní salát shromáždíme, rozložíme ho ve vrstvách: polovina červené řepy, filé, ořechy, majonéza, mrkev, strouhaný sýr, majonéza, sušené švestky, majonéza. Zbylá řepa se smíchá s česnekem a položí se jako poslední vrstva.

Salát se nechá několik hodin v lednici, aby se nasákl, a může se podávat.

Salát z červené řepy s nakládanou okurkou a cibulí

Jedná se o velmi jednoduchý salát z červené řepy. Jeho příprava zabere minimum času a úsilí. Na přípravu pokrmu si vezmeme:

  • dvě červené řepy;
  • 300 gramů nakládaných okurek;
  • 100 gramů cibule;
  • lžíce octa (3 %);
  • zelená cibulová pírka;
  • snítka petrželky;
  • čtyři lžíce rostlinného oleje;
  • sůl;
  • mletý černý pepř.

Omytá řepa se zabalí do alobalu a peče se hodinu při teplotě 200 °C. Po vychladnutí se oloupe a nakrájí na malé kostičky.

Červenou řepu přendáme na talíř, zalijeme olejem a promícháme tak, aby nezbarvila ostatní suroviny. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a nechte ji deset minut v misce s jablečným octem.

Okurky se nakrájejí na malé kostičky. Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte. Všechny ingredience smícháme dohromady a okořeníme.

Finský salát z červené řepy

Nakonec se podívejme na velmi neobvyklý pokrm. Finové jej upravují šťávou z červené řepy a octem. My jsme převzali variantu, která je bližší naší kuchyni. Pro přípravu si vezmeme:

  • dvě střední červené řepy;
  • čtyři malé brambory;
  • jedno jablko (kyselé);
  • jedna cibule;
  • tři až čtyři nakládané okurky;
  • lžíce okurkového nálevu;
  • lžíce rostlinného oleje;
  • lžička sezamových semínek.

Uvařte červenou řepu, oloupejte ji a nakrájejte na středně velké kousky. Brambory uvařte a nakrájejte na kostičky.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zalijte ji nálevem a dejte stranou. Jablko omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Všechny ingredience vložíme do mísy nebo salátové mísy, zalijeme olejem a posypeme sezamovými semínky. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když salát necháte asi 30 minut louhovat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem