Prozradíme vám, jakými zajímavými saláty z červené řepy můžete překvapit své hosty.
Z červené řepy můžete připravit mnoho zajímavých salátů / foto depositphotos.com
Saláty z červené řepy si již dávno získaly zaslouženou oblibu. Mnohé z nich už dávno nejsou nudné, a proto stojí za to vyzkoušet některé nové recepty.
Nyní je vrchol sezóny červené řepy, kdy je nejchutnější a nejužitečnější. Vybrali jsme pro vás několik neobvyklých salátů, kterými překvapíte své blízké.
Salát z červené řepy a sleďů
Na slavnostní stůl se dokonale hodí salát s červenou řepou a sleďem, ale ne kožich, ale úplně jiný pokrm. K němu si vezmeme:
- 300 gramů sleďů;
- jedna vařená řepa;
- půl červené cibule;
- půl plechovky konzervovaného hrášku;
- kopr;
- rostlinný olej;
- černý pepř;
- lžička soli;
- lžičku cukru;
- lžíce octa;
- půl šálku vody.
Nakrájejte cibuli na půlkolečka a přendejte ji na talíř. Přisypeme cukr, sůl, vodu a ocet. Promíchejte a nechte marinovat.
Oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na proužky. Rybu očistíme od kostí a kůže a také ji nakrájíme na proužky. Když je cibule hotová, smíchejte všechny ingredience, okořeňte podle chuti a zalijte olejem.
Královský salát s červenou řepou a sušenými švestkami
Jedná se o velmi chutný, vydatný salát z červené řepy s bohatou chutí. Stane se ozdobou stolu a překvapí hosty. Na přípravu si vezmeme:
- dvě střední červené řepy;
- jedna mrkev;
- 200 gramů kuřecích řízků;
- 100 gramů sušených švestek;
- 100 gramů sýra;
- 75 gramů vlašských ořechů;
- dva stroužky česneku;
- 150 g majonézy.
Červenou řepu a mrkev uvařte do poloměkka. Nastrouhejte je na struhadle. Filé nakrájejte na kostičky a osmažte na malém množství rostlinného oleje do měkka. Sušené švestky nakrájejte nadrobno a sýr nastrouhejte.
Ořechy se utlučou mixérem na hrubou drť a česnek se prolisuje. Nyní salát shromáždíme, rozložíme ho ve vrstvách: polovina červené řepy, filé, ořechy, majonéza, mrkev, strouhaný sýr, majonéza, sušené švestky, majonéza. Zbylá řepa se smíchá s česnekem a položí se jako poslední vrstva.Salát se nechá několik hodin v lednici, aby se nasákl, a může se podávat.
Salát z červené řepy s nakládanou okurkou a cibulí
Jedná se o velmi jednoduchý salát z červené řepy. Jeho příprava zabere minimum času a úsilí. Na přípravu pokrmu si vezmeme:
- dvě červené řepy;
- 300 gramů nakládaných okurek;
- 100 gramů cibule;
- lžíce octa (3 %);
- zelená cibulová pírka;
- snítka petrželky;
- čtyři lžíce rostlinného oleje;
- sůl;
- mletý černý pepř.
Omytá řepa se zabalí do alobalu a peče se hodinu při teplotě 200 °C. Po vychladnutí se oloupe a nakrájí na malé kostičky.
Červenou řepu přendáme na talíř, zalijeme olejem a promícháme tak, aby nezbarvila ostatní suroviny. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a nechte ji deset minut v misce s jablečným octem.
Okurky se nakrájejí na malé kostičky. Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte. Všechny ingredience smícháme dohromady a okořeníme.
Finský salát z červené řepy
Nakonec se podívejme na velmi neobvyklý pokrm. Finové jej upravují šťávou z červené řepy a octem. My jsme převzali variantu, která je bližší naší kuchyni. Pro přípravu si vezmeme:
- dvě střední červené řepy;
- čtyři malé brambory;
- jedno jablko (kyselé);
- jedna cibule;
- tři až čtyři nakládané okurky;
- lžíce okurkového nálevu;
- lžíce rostlinného oleje;
- lžička sezamových semínek.
Uvařte červenou řepu, oloupejte ji a nakrájejte na středně velké kousky. Brambory uvařte a nakrájejte na kostičky.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zalijte ji nálevem a dejte stranou. Jablko omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Všechny ingredience vložíme do mísy nebo salátové mísy, zalijeme olejem a posypeme sezamovými semínky. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když salát necháte asi 30 minut louhovat.