8 druhů ovoce, které pomáhají snižovat krevní tlak

Vyvážená strava bohatá na ovoce může pomoci snížit krevní tlak a udržet zdravý průtok krve.

Některé ovoce pomáhá snižovat krevní tlak při hypertenzi / : My, depositphotos.com

Lidem trpícím hypertenzí může pomoci, když do svého jídelníčku zařadí bobulovité ovoce, banány, meloun, hroznové víno, kiwi a další ovoce. Obsahují vlákninu, vitaminy, minerály a prospěšné rostlinné látky, které mohou pomoci snížit krevní tlak.

Publikace Nealtech zjistila, které ovoce snižuje krevní tlak.

Banány

Banány obsahují draslík, minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak. Nedostatek draslíku může časem vést k vysokému krevnímu tlaku.

Doporučená denní dávka pro dospělé je 3 400 miligramů pro muže a 2 600 miligramů pro ženy. Jeden banán o hmotnosti asi 115 gramů obsahuje 375 miligramů draslíku.

Studie z roku 2019 zjistila, že konzumace 40 gramů vařených zelených banánů denně snižuje po šesti měsících systolický krevní tlak u lidí s prediabetem a cukrovkou.

Borůvky

Borůvky obsahují mnoho antioxidantů, zejména antokyanů, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Mohou také pomáhat při tvorbě oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy, což zlepšuje průtok krve.

Studie z roku 2015 zjistila, že každodenní konzumace borůvek snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu oxidu dusnatého u žen po menopauze s hypertenzí 1. stupně a prehypertenzí.

Kiwi

Kiwi je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Z přehledu výzkumu z roku 2020 vyplývá, že tento vitamin může pomáhat snižovat krevní tlak u lidí s hypertenzí. Jedno kiwi o hmotnosti 75 gramů obsahuje přibližně 56 miligramů vitaminu C.

V jedné studii účastníci po dobu dvou měsíců konzumovali buď tři kiwi, nebo jedno jablko denně. Ti, kteří jedli kiwi, měli nižší krevní tlak než skupina, která jedla jablka.

Meloun

Meloun obsahuje aminokyselinu zvanou L-citrulin, kterou tělo přeměňuje na jinou aminokyselinu L-arginin. Ten pomáhá tělu produkovat oxid dusnatý, který uvolňuje cévy a udržuje průtok krve.

Některé studie naznačují, že doplňky stravy z melounu mohou pomáhat snižovat krevní tlak. V malé studii z roku 2021 však ženy, které denně po dobu čtyř týdnů pily asi 720 mililitrů melounové šťávy, nezaznamenaly žádnou změnu.

Grapefruit

Jeden šálek grapefruitu obsahuje 290-330 miligramů draslíku a 76-85 miligramů vitaminu C. Přitom jeden šálek grapefruitové šťávy obsahuje asi 400 miligramů draslíku a 94 miligramů vitaminu C, což je 104 % denní dávky vitaminu C potřebné pro většinu lidí.

Studie z roku 2021 zjistila, že samotná grapefruitová šťáva krevní tlak nesnižuje. V kombinaci se šťávou z červené řepy však snižovala systolický krevní tlak více než samotná šťáva z červené řepy. Výzkum naznačuje, že šťáva z červené řepy může pomáhat snižovat krevní tlak podporou tvorby oxidu dusnatého v těle. Tato studie naznačuje, že přidání grapefruitové šťávy může tento účinek posílit.

Hrozny

Hrozny obsahují prospěšné rostlinné sloučeniny zvané polyfenoly, jako jsou antokyany a kvercetin. Přehled studií ukázal, že konzumace méně než 733 miligramů polyfenolů z hroznů pomáhá snižovat krevní tlak.

V dřívější studii pili lidé s normálním krevním tlakem po dobu osmi týdnů 7 mililitrů hroznové šťávy Concord na každý kilogram své hmotnosti. Jejich krevní tlak se během dne nezměnil. Jejich noční krevní tlak se však snížil, což může znamenat zlepšení kontroly krevního tlaku.

Avokádo

Avokádo je ovoce bohaté na draslík a vitamin E. Jedno avokádo (asi 200 gramů) obsahuje 975 miligramů draslíku. Obsahuje také 4,2 miligramů antioxidantu vitaminu E, což je 28 % denní potřeby většiny lidí.

Vědci zkoumali návyky při konzumaci avokáda u více než 67 000 žen a sledovali je v průměru 2,2 roku. U účastnic, které jedly přibližně pět a více porcí avokáda týdně, bylo riziko vzniku hypertenze o 17 % nižší.

Granátová jablka

Granátová jablka obsahují mnoho látek, které zabraňují poškození buněk, zmírňují záněty a chrání před mikroby.

Studie ukazují, že granátová jablka mohou pomoci snížit krevní tlak několika způsoby. Mohou pomoci buňkám v cévách lépe pracovat, což podporuje zdravý průtok krve. Granátová jablka mohou také chránit tyto buňky před poškozením a pomáhat předcházet hromadění plaku a zužování cév.

Většina studií se zaměřila spíše na doplňky stravy s granátovým jablkem než na konzumaci ovoce nebo šťávy. V přehledu studií z roku 2025 bylo zjištěno, že užívání doplňků stravy s granátovým jablkem snižuje krevní tlak a zlepšuje další ukazatele zdraví srdce, například hladinu cholesterolu v krvi.

Další přehled z roku 2017 se zabýval osmi klinickými studiemi o šťávě z granátového jablka a zdraví srdce. Výsledky ukázaly, že pití šťávy z granátového jablka snižuje krevní tlak. Největší snížení systolického krevního tlaku bylo zaznamenáno, když lidé vypili méně než 240 mililitrů šťávy.

Již dříve My napsal, co se stane s krevním tlakem, když budete každý den jíst jablko.

Možná vás budou zajímat také zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem