Nízkotučné sýry, jako je mozzarella, ricotta a tvaroh, jsou pro zdraví srdce vhodné.
Ne všechny sýry jsou stejně zdravé / My Collage, foto: depositphotos.com
Existuje vědecké vysvětlení, proč lidé tak milují sýry. Je bohatý na bílkovinu kasein, která se rozkládá na menší sloučeniny zvané kasomorfin. Kasomorfiny se mohou v mozku vázat na stejné opioidní receptory jako léky proti bolesti, což vyvolává uvolňování dopaminu, neurotransmiteru spojeného s potěšením a odměnou. Sýr také obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která se používá k produkci serotoninu, hormonu stabilizujícího náladu.
Jak však píše Parade, kardiologové upozorňují: ne všechny sýry jsou stejně prospěšné a některé mohou mít negativní vliv na zdraví srdce.
Jak sýry ovlivňují vaše zdraví
Podle doktora Tariqshaha Saeeda může být konzumace velkého množství tučných sýrů škodlivá pro zdraví vašeho srdce, protože zvyšuje hladinu LDL cholesterolu. To může vést k řadě zdravotních problémů, včetně zvýšeného rizika infarktu, mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění.
„Mírná konzumace sýrů má obvykle jen malý vliv na hladinu LDL cholesterolu, ale sýry s vysokým obsahem tuku ji mohou zvýšit, pokud se konzumují v nadměrném množství,“ říká doktor Said.
Sýry nejhorší pro zdraví srdce
Jak vysvětluje doktor Said, největší negativní vliv na zdraví srdce mají sýry s vysokým obsahem nasycených tuků a sodíku. „Tavené sýry a tvrdé tučné sýry, jako je čedar a parmezán, mají vyšší obsah nasycených tuků a soli, což může zvýšit hladinu LDL a krevní tlak,“ říká.
Například sýr čedar má v jedné porci 35 gramů celkového tuku, z toho 23 gramů nasyceného, což je téměř čtvrtina doporučené denní dávky podle American Heart Association.
Nejnezdravějším sýrem je však mascarpone, které má 29 gramů nasycených tuků na porci a 44 gramů celkového tuku.
Naopak sýry s nízkým obsahem tuku, jako je mozzarella, ricotta a tvaroh, jsou pro zdraví srdce prospěšné, protože obsahují méně nasycených tuků, říká doktor Said.
Kromě sledování obsahu nasycených tuků v sýrech je důležité kontrolovat také obsah sodíku. Americká kardiologická asociace doporučuje udržovat příjem sodíku pod 2 300 miligramy denně, v ideálním případě pod 1 500 miligramy denně. Pravidelná konzumace velkého množství sodíku totiž může zvyšovat krevní tlak, což představuje další zátěž pro srdce. Půl šálku sýra čedar obsahuje 364 miligramů sodíku.
Dříve kardiolog jmenoval ovoce č. 1, které se vyplatí jíst pro zdraví srdce.