Mrazení není problém, ale chutnější jídlo: Nejlepší zelenina, která v chladu vynikne.

Ačkoli se ředkvičky obvykle pěstují na jaře, podzimní výsadba může přinést obzvláště chutnou úrodu.

Některé druhy zeleniny milují chladné období / Koláž: My, foto: pixabay.com

Dozvíte se:

  • Některým druhům zeleniny prospívá pouze chladné počasí
  • Jejich chuť je bohatší a sladší

Ačkoli první mrazy mohou ukončit vegetační období mnoha teplomilných plodin, některým druhům zeleniny chladné počasí prospívá.

Podle článku MarthyStewartové je totiž jejich chuť bohatší a sladší.

Ředkvičky

Ačkoli se ředkvičky obvykle pěstují na jaře, jejich podzimní výsadba může přinést obzvláště chutnou úrodu, protože díky nižším teplotám mají jemnější a sladší chuť.

„Po mrazech získávají ředkvičky příjemnou sladkou chuť,“ upozorňují zahradníci.

  • Podmínky pěstování: slunné místo, dobře propustná půda.

Brokolice

Tento zástupce čeledi kapustovitých se nejlépe projevuje právě v chladném období.

„S příchodem mrazů začnou rostliny přeměňovat škrob na cukr, aby se ochránily před chladem. Výsledkem je jemná, příjemně sladká chuť, díky níž je podzimní brokolice obzvlášť chutná,“ říkají zemědělci.

  • Podmínky pěstování: slunce, dobře propustná půda.

/ Infografika – My

Mrkev

Nízké teploty zlepšují chuť mrkve a činí ji sladší. Pro sklizeň ve správný čas je důležité vypočítat správnou výsadbu.

Mrkev vysévejte koncem července nebo začátkem srpna, aby stihla vyrůst ještě před mrazy. Příliš časná výsadba v horku však není dobrý nápad a příliš pozdní výsadba bude mít za následek zakrnělý růst kvůli kratšímu dennímu světlu.

Po prvních mrazech lze mrkev ponechat v zemi, kde vydrží déle.

Půda slouží jako přírodní chladnička a mráz jí dodá sladkost. Pokud záhon přikryjete slámou, můžete mrkev sklízet podle potřeby po celou zimu.

  • Podmínky pěstování: slunné místo, kyprá, dobře propustná půda.

Červená řepa

Stejně jako ostatní kořenové plodiny i červená řepa snadno snáší chladné počasí a po mrazu je chutnější.

Častou chybou je uspěchaná sklizeň. Ve skutečnosti se řepa výborně skladuje v chladné půdě a získává na chuti a sladkosti.

Při plánování podzimní zeleninové zahrady je důležité vědět, která zelenina dobře reaguje na chlad.

  • Podmínky pěstování: plné slunce, dobře propustná a kyprá půda.

Květák

Další zelenina z čeledi brukvovitých, která je po ochlazení ještě chutnější. Ačkoli je pěstování květáku považováno za obtížné, podzimní podmínky s mírnými teplotami vytvářejí příznivé prostředí pro jeho rozvoj.

  • Podmínky pěstování: slunce, bohatá výživná půda s dobrou drenáží.

Podívejte se na video – co roste na podzim:

Dříve bylo oznámeno, že s jakou zeleninou kategoricky nelze skladovat brambory. Brambory by se měly kvůli bezpečnosti skladovat na tmavém, suchém a chladném místě.

Připomeňme, že dříve My psal o stoprocentním způsobu, jak zachránit zásoby brambor. Je možné vařit ze zvadlých brambor – když se staré brambory nedají jíst.

Další novinky:

O zdroji: Martha Stewart

Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) – je společnost založená Marthou Stewart v roce 1997 (od roku 2019 ji vlastní společnost Marquee Brands LLC). Sdružuje všechny obchodní linie spojené se značkou Martha Stewart.

Na stránkách MarthaStewart.com najdete osvědčené recepty, projekty pro kutily, nápady na zahradničení, snadné tipy pro zábavu a různé kosmetické rady.

Cílem je učit, inspirovat a poskytovat nápady a výrobky, díky nimž bude každý den smysluplnější, funkčnější a krásnější.

Zakladatelka Martha Stewart pomáhá čtenářům, aby všechny aspekty každodenního života byly o něco jednodušší a krásnější.

Pokud se objeví chyba, zvýrazněte požadovaný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem