Překvapivé, ale pravdivé: Chipsy chutnají lépe, pokud jsou předem zmražené.
Dají se vařené brambory zmrazit? / Koláž: My, foto: pixabay.com
Dozvíte se:
- Zda lze zmrazit syrové brambory
- Proč mražené hranolky chutnají lépe
- Jak skladovat bramborovou kaši v mrazáku
Jak správně skladovat bramborovou kaši v mrazničce? To je poměrně oblíbený dotaz na Googlu. Ve skutečnosti skladování syrových brambor v mrazáku nefunguje, protože krystalky ledu ničí stěny jejich buněk a po rozmrazení se mění v kaši. To však neznamená, že brambory v zásadě zmrazit nelze. Tajemství je jednoduché – nejprve brambory uvařte.
Mimochodem, pokud vás zajímá, jak správně zmrazit lesní plody, přečtěte si materiál: Jak zmrazit čerstvé jahody, aby se nezměnily v obří rampouchy.
Je lepší mrazit brambory syrové, nebo vařené?
Zmrazení přebytečných brambor je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost, píše Martha Stewart. Faktem je, že jednou uvařené brambory lze v lednici skladovat až čtyři dny a zmrazené brambory lze uchovávat až rok.
Zmrazení uvařených brambor vám umožní vychutnat si vydatné snídaně, aniž byste se museli obtěžovat ranní prací, a ulehčí vám práci ve dnech, kdy hostíte hosty.
Jak správně skladovat brambory v mrazničce
Voda v syrových bramborách zmrzne a vytvoří ledové krystalky, které rozbijí buněčné stěny a po rozmrazení mají kašovitou, zrnitou strukturu. Brambory by se proto měly před zmrazením uvařit nebo jinak upravit.
V zásadě lze vařit a zmrazovat všechny druhy brambor, ale některé odrůdy jsou k tomu vhodnější než jiné.
Nejlepší odrůdy brambor pro zmrazování jsou Yukon Gold nebo Red Lady. Při pečení si zachovávají svůj tvar a hedvábnou, hustou strukturu.
Škrobové brambory se nejlépe zmrazují v kombinaci s tukem (smetanou, máslem), díky němuž se kaše nebo pečené pokrmy nezmění v drobivou nebo zrnitou hmotu.
Sladké brambory (Garnet, Jewel, Beauregard) jsou hutné a vlhké. Zachovávají si šťavnatou strukturu. Škrobovější brambory (bílé, žluté) se chovají spíše jako brambory Russet a prospívá jim přidání tuku před zmrazením.
Lze vařenou bramborovou kaši zmrazit?
Bramborová kaše je skvělou volbou pro zmrazení. Smetana a máslo obalí molekuly škrobu, pomohou jim zahřát se a získat bohatou, sametovou strukturu.
Bramborovou kaši připravujte s větším množstvím tekutiny než obvykle. Zmrazením a následným ohřátím se stane hustší.
Bramborovou kaši nechte zcela vychladnout. Porce položte na plech vyložený pergamenovým papírem.
Zmrazte, dokud zcela neztuhne. Přendejte do velkého sáčku do mrazničky a napište na něj datum.
Před opětovným ohřevem pyré rozmrazte v chladničce.
Jak zmrazit chipsy doma
Chipsy a bramborové lupínky často chutnají lépe, pokud jsou předem zmrazené. Blanšírování brambor způsobí, že škrob na povrchu absorbuje vodu a želatinizuje, a zmrazení způsobí, že se molekuly škrobu znovu spojí do pevnější a uspořádanější struktury. Poškození buněčné stěny způsobené ledovými krystalky, které je problémem většiny bramborových pokrmů, tak hraje ve prospěch brambor. Při rozmrazování brambor se vlhkost odpařuje, čímž se na povrchu vytvářejí drobné trhlinky a brambory mají pórovitější strukturu. Při smažení nebo pečení brambory více zhnědnou a získají pěknou křupavou kůrku.
Potraviny, které nelze skladovat v lednici / Infografika: My
Jak se vyrábějí mražené chipsy
- Nakrájejte brambory na kolečka nebo plátky.
- Blanšírujte je ve vroucí vodě, dokud mírně nezměknou, ale ne úplně.
- Vaření přerušíte vložením brambor do ledové vody.
- Vychladlé hranolky slijte, přendejte na čistou kuchyňskou utěrku a papírovými ubrousky odstraňte přebytečnou vlhkost.
- Hranolky urovnejte v jedné vrstvě na plech vyložený pergamenovým papírem.
- Zmrazte, dokud zcela neztuhnou.
- Přendejte do velkého sáčku do mrazničky a napište na něj datum.
Rozmrazování a vaření: smažte nebo pečte hranolky přímo ze zmrazeného stavu.
Za zmínku také stojí, že brambory se dobře zmrazují v polévce – buď v pyré, nebo v kouscích. V polévkovém pyré pomáhají brambory po rozmrazení zachovat krémovou strukturu. V polévkách se silnějšími kousky zůstávají měkké a nerozpadají se.
Polévku připravte podle receptu. Nalijte ji do nádob a nechte zcela vychladnout. Přikryjte víkem, datlujte a zmrazte.
Rozmrazte a znovu ohřejte: Zmrazený výrobek před použitím znovu ohřejte nebo rozmrazte v chladničce.
Lze zmrazit syrové brambory nakrájené na plátky?
Pokud vám zbyly brambory navíc a neměli jste čas z nich něco připravit, poradíme vám, jak na to:
- nakrájejte brambory na kousky;
- blanšírujte je ve vroucí vodě, dokud mírně nezměknou, ale ne úplně;
- vložte brambory do ledové vody;
- vodu slijte;
- Vychladlé brambory přendejte na čistou kuchyňskou utěrku a utřete je papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vlhkost;
- Brambory položte v jedné vrstvě na plech vyložený pergamenovým papírem;
- zmrazte, dokud neztuhnou;
- Přendejte do velkého sáčku do mrazničky a napište na něj datum.
Použití: tyto brambory lze použít zmrazené nebo je před použitím rozmrazit v chladničce.
Dříve My psal, zda lze zmrazit čerstvé nakrájené zelí a jak to správně udělat.
Psali jsme také, jak správně zmrazit špenátové listy. Čerstvý špenát lze zmrazit s předblanšírováním nebo bez něj.
O zdroji: Martha Stewart
Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) – je společnost založená Marthou Stewart v roce 1997 (od roku 2019 ji vlastní společnost Marquee Brands LLC). Sdružuje všechny obchodní linie spojené se značkou Martha Stewart.
Na stránkách MarthaStewart.com najdete osvědčené recepty, projekty pro kutily, nápady na zahradničení, snadné tipy pro zábavu a různé kosmetické rady.
Cílem je učit, inspirovat a poskytovat nápady a výrobky, díky nimž bude každý den smysluplnější, funkčnější a krásnější.
Zakladatelka Martha Stewart pomáhá čtenářům, aby všechny aspekty každodenního života byly o něco jednodušší a krásnější.
Pokud se objeví chyba, zvýrazněte požadovaný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.