Lékaři pojmenovali oblíbený nápoj, který je nebezpečný pro lidi po 60. roce života.

Častá konzumace tohoto nápoje je spojena se snížením minerální hustoty kostí a zvýšeným rizikem zlomenin, zejména u žen.

Lidé starší 60 let by se měli vyhýbat syceným nápojům / depositphotos.com

Zdraví kostí se s věkem stává prioritou: ve věku 65 let je osteoporóza diagnostikována u 50 % žen a 25 % mužů. Proto byste měli být aktivnější v udržování pevnosti kostí prostřednictvím cvičení a stravy.

Podle časopisu Parade existuje jeden velmi oblíbený nápoj, který oslabuje pevnost kostí, proto by se mu lidé po 60. roce života měli vyhýbat. Jedná se o sycené nápoje, a to zejména kolu.

„Velké studie soustavně ukazují, že pravidelná konzumace sycených nápojů, zejména koly, je spojena se sníženou hustotou kostních minerálů a zvýšeným rizikem zlomenin, zejména u žen,“ říká Doug Lucas, certifikovaný ortopedický chirurg.

Vysvětluje, že je to způsobeno kyselinou fosforečnou, která se v těchto nápojích nachází.

„Kyselina fosforečná narušuje rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Nadbytek fosforu při nedostatku vápníku a dalších minerálů potřebných k jeho vyvážení vyvolává odbourávání kostí uvolňováním parathormonu a potlačuje tvorbu kostí,“ řekl Parade.

To potvrzuje i rodinný lékař Daniel Kim, který upozorňuje, že značný obsah kyseliny fosforečné v těchto nápojích narušuje vstřebávání vápníku a metabolismus kostí.

Dalším důvodem, proč limonády škodí zdraví kostí, je podle doktora Lucase to, že pokud člověk pije limonády, znamená to, že jim dává přednost před výživnějšími nápoji.

Přesto oba lékaři tvrdí, že dietní limonády jsou pro zdraví kostí stejně škodlivé jako běžné limonády.

„Dietní limonády obsahují stejné množství kyseliny fosforečné jako běžné limonády,“ říká doktor Kim.

Dr. Lucas navíc vysvětluje, že umělá sladidla v dietních limonádách jsou škodlivá také proto, že mohou narušit zdraví střev a regulaci glukózy, které hrají roli při remodelaci kostí.

Dr. Kim doporučuje místo limonád pít kravské mléko (kvůli vysokému obsahu vápníku) nebo vodu, které nasytí organismus vlhkostí, aniž by ovlivnily vstřebávání vápníku. Dr. Lucas si také myslí, že skvělou volbou jsou neslazené bylinné čaje.

Oba lékaři také doporučují pravidelnou konzumaci potravin bohatých na vápník, jako je listová zelenina, mléčné výrobky, mandle a tofu. Doktor Lucas zdůrazňuje, že je důležité dostatečně spát, protože k obnově kostí dochází v noci.

Dříve kardiologové jmenovali potraviny, které se nedoporučují konzumovat po 60. roce ke snídani. Vytvářejí další zátěž pro srdce a mohou vést k nadměrnému přibírání na váze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem