Studie zjistila, že konzumace jednoho středně velkého jablka denně je spojena s mírným zlepšením krevního tlaku a dalšími.
Jablka jsou velmi dobrá pro srdce / depositphotos.com
Jablka jsou bohatá na vlákninu a rostlinné sloučeniny, které mohou podporovat zdravý krevní tlak.
Jablka jsou totiž spojována se zlepšením zdraví srdce, částečně proto, že živiny, které obsahují, mohou pomáhat snižovat krevní tlak, píše Verywellhealth.
„Jablka jsou obzvláště bohatá na flavonoidy, včetně kvercetinu a proanthokyanidinů, a také na fenolové kyseliny a vlákninu,“ říká kardiolog John Higgins.
Poznamenal, že tyto sloučeniny mohou podporovat kardiovaskulární zdraví prostřednictvím několika mechanismů.
1. Flavonoidy pomáhají uvolňovat cévy
Flavonoidy, rostlinné sloučeniny obsažené v jablkách, signalizují mírné rozšíření cév, což usnadňuje průtok krve, uvedl Higgins.
2. Polyfenoly snižují zánět
Jablka obsahují antioxidanty zvané polyfenoly. Jsou to přirozené protizánětlivé látky a snížení zánětu v průběhu času snižuje zátěž tepen, tvrdí odbornice na výživu Cassandra Lepore.
3 – Antioxidanty chrání buňky před poškozením
Podle Higginse antioxidanty obsažené v jablkách chrání cévy před každodenním opotřebením způsobeným nestabilními molekulami v těle.
4. Vláknina udržuje tepny zdravé
Rozpustná vláknina v jablkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržovat tepny pružné, což jsou dva faktory, které přispívají k dlouhodobé kontrole krevního tlaku, poznamenal Lepore.
Studie zjistila, že konzumace jednoho středně velkého jablka denně je spojena s mírným zlepšením krevního tlaku, hladiny cholesterolu, zánětu a funkce cév, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.
Souhrnně tyto účinky nemusí nutně vést k okamžitému snížení krevního tlaku, ale z dlouhodobého hlediska vytvářejí zdravější prostředí pro srdce a cévy.
Kolik jablek byste měli sníst?
„Důkazy naznačují, že konzumace jednoho až dvou jablek denně může být prospěšná pro kardiovaskulární systém,“ řekl Higgins. Nicméně „tento účinek může být nejvýraznější v dlouhodobém horizontu, spíše než dramatické snížení krevního tlaku“.
Výzkum konkrétně naznačuje, že nejprospěšnější jsou celá jablka. Studie, které se zúčastnilo více než 2 300 lidí s hypertenzí, zjistila, že ti, kteří jedli celá jablka třikrát až šestkrát týdně, žili déle a měli lepší výsledky v oblasti kardiovaskulárních onemocnění. Naproti tomu jablečná šťáva a jablečná omáčka neměly na krevní tlak stejně pozitivní účinky.
Další zprávy o prospěšnosti jablek
Je vědecky prokázáno, že jablka mohou zlepšit celkový zdravotní stav a pomoci předcházet mnoha chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob a cukrovky.
Mají také působivý výživový profil, který zahrnuje vitaminy, minerály, vlákninu a antioxidanty.