I ošetřené hlízy je důležité správně skladovat.
Jak ošetřovat brambory pro skladování po celou zimu / Koláž My, foto: pixabay.com
Dozvíte se:
- Jak ošetřit brambory před uskladněním
- V jakých podmínkách zeleninu uchovávat
Uchování úrody brambor do jara je úkol, se kterým se potýkají téměř všichni zahrádkáři. Aby hlízy nezačaly hnít a neztratily svou chuť, je důležité je správně připravit ke skladování.
Správná sklizeň a příprava brambor
Prvním krokem k dlouhodobému skladování je sklizeň. Brambory by se měly vykopávat pouze za suchého počasí. Po sklizni se hlízy vybírají, přičemž se oddělují poškozené a nemocné exempláře, píše gazeta. Poté by se brambory měly několik hodin sušit na zastíněném a dobře větraném místě. To pomáhá odstranit přebytečnou vlhkost a posílit slupku.
Jak ošetřit brambory před uskladněním
Pro snížení rizika hniloby a uchování úrody do jara se doporučuje používat biopreparáty na bázi užitečných mikroorganismů:
- Trichoderma je antagonistická houba, která potlačuje patogeny způsobující hnilobu hlíz.
- Hay bacillus je bakterie, která vytváří ochranný film na povrchu brambor.
- Fytosporin je biofungicid, který zabraňuje rozvoji houbových chorob.
Hlízy se rozprostřou v jedné vrstvě a ošetří se roztokem vybraného přípravku, přičemž se snažíme rovnoměrně pokrýt povrch. Po ošetření se brambory opět vysuší.
Kde se smí a nesmí skladovat cibule / My – infografika
Podmínky skladování brambor v zimě
I ošetřené hlízy je důležité správně skladovat:
- teplota – +2 až +4 °C,
- vlhkost – 85-90 %,
- skladovací prostor by měl být suchý a dobře větraný,
- brambory se ukládají do beden nebo sítí, aby byl umožněn přístup vzduchu.
Podívejte se na video o tom, jak uchovat brambory do příští sklizně:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.