Odborníci na výživu radí jíst je každý den, protože mají řadu užitečných vlastností.
Uvedené ovoce a zelenina jsou užitečné pro paměť / Koláž: My, foto: pixabay.com
Pro zlepšení mozkových funkcí na podzim se vyplatí jíst více sezónní zeleniny a ovoce, jako jsou brusinky a kapusta, protože jsou plné minerálů, které pomáhají zlepšovat paměť a zpomalují úbytek kognitivních funkcí, píše Verywell health.
Dále uvádíme 5 druhů potravin, které byste měli na podzim více konzumovat.
Batáty
Batáty neboli sladké brambory jsou jasně oranžově zbarvená kořenová zelenina bohatá na betakaroten, vitamin C a vlákninu.
Publikace uvádí, že podle odborníka na klinickou výživu Alberta Abajeva obsahují batáty antioxidanty, které snižují oxidační stres a zlepšují komunikaci mezi mozkovými buňkami.
Studie, která byla provedena na zvířatech, prokázala existenci souvislosti mezi fialovými batáty a zlepšením paměti a kognitivních funkcí. K potvrzení stejného účinku u lidí je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Jiná studie zjistila, že dlouhodobá strava bohatá na beta-karoten pomáhá udržovat kognitivní funkce, zejména v kombinaci s dalšími antioxidanty, jako jsou vitaminy E a C.
Zázvor
Tato sezónní složka obsahuje vitaminy, minerály a bioaktivní látky, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a chronickým zánětům.
Studie, která byla provedena v roce 2011, zjistila, že extrakt ze zázvoru pomáhá zlepšovat paměť u skupiny zdravých žen středního věku. Článek naznačoval, že zázvor může pomáhat předcházet demenci díky protizánětlivým účinkům kořene.
Červená řepa
Červená řepa je barevná kořenová zelenina bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, jako jsou foláty, draslík, železo a vitamin C.
Foláty obsažené v červené řepě pomáhají snižovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny, která může poškozovat cévy a přispívat k srdečním onemocněním. Existuje domněnka, že vysoká hladina homocysteinu souvisí také s Alzheimerovou chorobou a demencí.
Brusinky
Brusinky jsou kyselé červené bobule s antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Studie z roku 2022 zjistila, že konzumace malého šálku brusinek denně podporuje paměť a zdraví mozku u starších osob.
Listová zelenina
Tmavě zelená listová zelenina, jako je kapusta, špenát a zelený salát, má mnoho přínosů pro zdraví mozku. Obsahují draslík, železo a vitaminy E, K a C.
Podle studie může konzumace jedné porce této zeleniny denně pomoci zpomalit úbytek kognitivních funkcí související s věkem.
Užitečné rady odborníků na výživu
Dříve My informoval, že bylo jmenováno 9 výrobků obsahujících hodně hořčíku. Mnoho lidí trpí nedostatkem tohoto důležitého minerálu a možná si to ani neuvědomují. A to i přesto, že hořčík je nezbytný pro zdravé kosti, funkci svalů a krevní tlak.
Psali jsme také, že odborníci na výživu uvedli, jaké výhody lidskému tělu přinese každodenní konzumace celeru. Má vitamin K, vitamin C, draslík a foláty, které přispívají ke zdraví kostí, imunitě a kardiovaskulárnímu zdraví. Zároveň může dojít k zažívacím potížím, pokud se konzumuje v nadměrném množství.