Zlepšení paměti: odborníci na výživu jmenovali 5 nejužitečnějších produktů podzimu

Odborníci na výživu radí jíst je každý den, protože mají řadu užitečných vlastností.

Uvedené ovoce a zelenina jsou užitečné pro paměť / Koláž: My, foto: pixabay.com

Pro zlepšení mozkových funkcí na podzim se vyplatí jíst více sezónní zeleniny a ovoce, jako jsou brusinky a kapusta, protože jsou plné minerálů, které pomáhají zlepšovat paměť a zpomalují úbytek kognitivních funkcí, píše Verywell health.

Dále uvádíme 5 druhů potravin, které byste měli na podzim více konzumovat.

Batáty

Batáty neboli sladké brambory jsou jasně oranžově zbarvená kořenová zelenina bohatá na betakaroten, vitamin C a vlákninu.

Publikace uvádí, že podle odborníka na klinickou výživu Alberta Abajeva obsahují batáty antioxidanty, které snižují oxidační stres a zlepšují komunikaci mezi mozkovými buňkami.

Studie, která byla provedena na zvířatech, prokázala existenci souvislosti mezi fialovými batáty a zlepšením paměti a kognitivních funkcí. K potvrzení stejného účinku u lidí je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Jiná studie zjistila, že dlouhodobá strava bohatá na beta-karoten pomáhá udržovat kognitivní funkce, zejména v kombinaci s dalšími antioxidanty, jako jsou vitaminy E a C.

Zázvor

Tato sezónní složka obsahuje vitaminy, minerály a bioaktivní látky, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a chronickým zánětům.

Studie, která byla provedena v roce 2011, zjistila, že extrakt ze zázvoru pomáhá zlepšovat paměť u skupiny zdravých žen středního věku. Článek naznačoval, že zázvor může pomáhat předcházet demenci díky protizánětlivým účinkům kořene.

Červená řepa

Červená řepa je barevná kořenová zelenina bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, jako jsou foláty, draslík, železo a vitamin C.

Foláty obsažené v červené řepě pomáhají snižovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny, která může poškozovat cévy a přispívat k srdečním onemocněním. Existuje domněnka, že vysoká hladina homocysteinu souvisí také s Alzheimerovou chorobou a demencí.

Brusinky

Brusinky jsou kyselé červené bobule s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Studie z roku 2022 zjistila, že konzumace malého šálku brusinek denně podporuje paměť a zdraví mozku u starších osob.

Listová zelenina

Tmavě zelená listová zelenina, jako je kapusta, špenát a zelený salát, má mnoho přínosů pro zdraví mozku. Obsahují draslík, železo a vitaminy E, K a C.

Podle studie může konzumace jedné porce této zeleniny denně pomoci zpomalit úbytek kognitivních funkcí související s věkem.

Užitečné rady odborníků na výživu

Dříve My informoval, že bylo jmenováno 9 výrobků obsahujících hodně hořčíku. Mnoho lidí trpí nedostatkem tohoto důležitého minerálu a možná si to ani neuvědomují. A to i přesto, že hořčík je nezbytný pro zdravé kosti, funkci svalů a krevní tlak.

Psali jsme také, že odborníci na výživu uvedli, jaké výhody lidskému tělu přinese každodenní konzumace celeru. Má vitamin K, vitamin C, draslík a foláty, které přispívají ke zdraví kostí, imunitě a kardiovaskulárnímu zdraví. Zároveň může dojít k zažívacím potížím, pokud se konzumuje v nadměrném množství.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem