Které ořechy jsou zdravější – mandle nebo vlašské ořechy: odborníci na výživu dali jasnou odpověď

Které ořechy byste měli konzumovat, závisí na vašem cíli.

Oba druhy ořechů jsou pro organismus prospěšné/ My Colage, foto depositphotos.com

Mandle a vlašské ořechy jsou zdravé ořechy bohaté na řadu živin, včetně zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Jak však píše odbornice na výživu Jillian Kubala v článku pro Health.com, existuje mezi nimi několik důležitých rozdílů.

Omega-3 mastné kyseliny: vlašské ořechy vedou

„Vlašské ořechy mají výrazně vyšší obsah omega-3 než mandle,“ uvedl odborník na výživu Brian Quoc Le. „Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), zejména kyselinu linolovou a alfa-linolenovou (ALA), což je typ omega-3 mastných kyselin, které se vyskytují v rostlinných zdrojích. Naproti tomu mandle obsahují velmi málo omega-3 mastných kyselin, protože jsou bohaté především na mononenasycené mastné kyseliny.“

Bílkoviny, vláknina a pocit sytosti: mandle mají náskok před ostatními.

„Mandle obsahují více bílkovin a vlákniny než vlašské ořechy,“ říká Le. Jedna unce mandlí (30 g) obsahuje 3,5 g vlákniny a 6,1 g bílkovin, zatímco stejná porce vlašských ořechů má 2 g vlákniny a 4 g bílkovin.

Díky vyššímu obsahu bílkovin a vlákniny jsou mandle sytější potravinou. Bílkoviny a vláknina přispívají k pocitu sytosti tím, že zpomalují trávení a stimulují produkci hormonů sytosti.

Zdraví srdce a antioxidanty

Konzumace mandlí a vlašských ořechů může podpořit zdraví kardiovaskulárního systému a zvýšit příjem antioxidantů.

„Vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (ALA) a polyfenolů a fytosterolů obsažených ve vlašských ořeších pomáhá snižovat zánět, zlepšovat funkci cév, snižovat hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak,“ vysvětlil Le.

Vlašské ořechy jsou také bohatým zdrojem L-argininu, aminokyseliny, která chrání zdraví srdce tím, že podporuje zdravý průtok krve.

„Mandle jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminu E, který chrání buňky před oxidativním stresem a oxidací LDL,“ říká odbornice na výživu Michelle Rutensteinová. Studie ukazují, že lidé, kteří konzumují více potravin bohatých na vitamin E, jako jsou mandle, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Kontrola hmotnosti

Studie ukazují, že konzumace většího množství ořechů je prospěšná pro kontrolu hmotnosti a strava bohatá na ořechy může dlouhodobě zabránit přibývání na váze.

Mandle obsahují více bílkovin a vlákniny než vlašské ořechy, takže jsou lepší volbou pro kontrolu hmotnosti.

Které ořechy byste měli konzumovat? Záleží na vašem cíli

Pro zdraví srdce: vlašské ořechy

Pravidelná konzumace vlašských ořechů může pomoci snížit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako je vysoká hladina cholesterolu.

Pro funkci mozku: jak

Vlašské ořechy a mandle obsahují pro mozek prospěšné živiny, jako je kyselina alfa-linolenová (ALA) a vitamin E, a také rostlinné sloučeniny, jako jsou polyfenoly a fytosteroly. Tyto sloučeniny snižují zánět, zlepšují funkci cév a podporují zdravý průtok krve, což má pozitivní vliv na zdraví mozku.

Na hubnutí: mandle

Mandle jsou o něco méně kalorické a bohatší na bílkoviny a vlákninu. Bílkoviny a vláknina přispívají k pocitu sytosti po jídle, což pomáhá kontrolovat hmotnost.

Pro regeneraci svalů: mandle

Mandle obsahují více bílkovin a hořčíku než vlašské ořechy, které hrají klíčovou roli při regeneraci svalů.

Pro vyváženou stravu: obojí a ani jedno

Zařazením mandlí a vlašských ořechů do svého jídelníčku zvýšíte příjem živin, jako je vláknina, bílkoviny, hořčík a vitamin E, které jsou nezbytné pro celkové zdraví.

Již dříve odborníci na výživu jmenovali 10 druhů ořechů s nejvyšším obsahem bílkovin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem