Je bezpečné dávat horké jídlo do lednice: odpověď je překvapivá

Chcete-li pokrm rychle zchladit, můžete před vložením do chladničky vložit pánev do studené vody nebo jídlo umístit do malých nádob.

Jsou horké pokrmy opravdu škodlivé pro ledničku / koláž: My, foto: depositphotos.com

Klíč:

  • Co se stane, když dáte horké jídlo do lednice
  • Jak zchladit potraviny před uložením do chladničky

Mnozí z nás už od dětství slýchali od starších, že horké jídlo se nemá odkládat do lednice. Málokdy nám však bylo vysvětleno, proč přesně. Dodnes se mnoho lidí tohoto pravidla drží, aniž by chápali jeho podstatu. Odborníci z agentury My analyzovali, kde se tento zákaz vzal a zda je skutečně opodstatněný, píše My.

Zajímavé je, že mnoho lidí používá ledničku nesprávně. Odborníci vysvětlili, které produkty by se neměly zmrazovat.

Proč horké potraviny lednici škodí

Chladnička nevyrábí chlad, ale předává teplo ven. Pokud dovnitř vložíte hrnec s horkým borščem nebo polévkou, teplota v komoře prudce stoupne. Tím se kompresor dodatečně zatěžuje, urychluje se jeho opotřebení a může dojít k tvorbě námrazy na stěnách v důsledku vlhkosti z páry. V důsledku toho spotřebič funguje hůře a rychleji se porouchá.

Dalším důležitým faktorem jsou ostatní potraviny v chladničce. Horký pokrm zahřívá sousední nádoby s potravinami, což způsobuje jejich rychlejší zkažení. Bakterie se v teplém prostředí aktivněji množí, což zvyšuje riziko otravy jídlem.

Proto mají starší lidé tak vyhraněný názor na “zákaz teplého jídla“: sovětské chladničky byly méně spolehlivé a tato praxe zařízení skutečně poškozovala.

Co se může stát, když porušíte pravidlo

Výsledek je nepředvídatelný: v lepším případě se nestane nic hrozného, v horším případě se vám druhý den zkazí jídlo nebo se urychlí porucha ledničky.

Odborníci proto radí, abyste před vložením pokrmu do lednice pokrm alespoň trochu zchladili – například vložili pánev do velké mísy se studenou vodou. Pokud není čas, je lepší dát jídlo do vzduchotěsných nádob – tak se rychleji zchladí a nepoškodí sousední produkty.

Jak správně skladovat potraviny v lednici / Infografika: My

Existují nějaké výjimky

U moderních chladniček se systémem „No Frost“ není prudký teplotní rozdíl tak kritický – jsou schopny zvládnout zátěž. Ale ani v tomto případě byste toho neměli zneužívat. Pokud máte starší spotřebič, je lepší vůbec neriskovat a počkat, až se pokrm přirozeně ochladí.

Další zajímavé zprávy:

O zdroji: My

náš krajan nezávislá tisková agentura je první a největší ukrajinská nezávislá tisková agentura, která byla založena v roce 1993 a je lídrem mezi zpravodajskými médii v zemi. Zpravodajství produkuje ve třech jazycích: náš krajan, ruštině a angličtině. Zprávy šíří prostřednictvím placeného uzavřeného předplatného, rozesílání digestů, kompilací oznámení a informačního portálu.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem