Aby tvrdé hrušky dozrály dříve, měly by se skladovat vedle těchto dvou plodů.
Hrušky dozrávají rychleji, pokud jsou skladovány společně s banány nebo jablky / foto: Pxhere
Na začátku podzimu již dozrává mnoho druhů ovoce. A v září a říjnu hrušně bohatě plodí. Ať už si však hrušky koupíte na trhu, nebo si je vypěstujete sami, vždy je tu jeden problém: zimní odrůdy hrušek jsou po utržení ze stromu velmi tvrdé. Jak zkrátit dobu jejich zrání, vysvětlila známá zahradnice Martha Stewartová, píše express.co.uk.
Jablka lze často konzumovat ihned, nazelenalé banány dozrají na stole za několik dní. Naproti tomu hrušky zůstanou pevné týdny, ne-li měsíce.
Martha Stewartová říká, že nejlepší způsob, jak urychlit zrání hrušek, je skladovat je při pokojové teplotě ve váze s ovocem společně s banány.
Banány totiž produkují etylen, jehož vedlejším účinkem je urychlení procesu zrání hrušek. Aby hrušky dozrály ještě rychleji, můžete je spolu s banány vložit do papírového sáčku. Vhodná jsou také jablka, která rovněž produkují etylen. V sáčku bude hruška s etylenem více interagovat. Vyplatí se však na to pamatovat a včas zkontrolovat zralost.
Jakmile hrušky dozrají, měly by se skladovat v chladničce. Chlazení na nějakou dobu prodlouží jejich použitelnost.
Více informací o péči o hrušně
Připomeňme, že díky správnému řezu hrušní můžete získat bohatou úrodu ovoce. Hrušeň by měla mít centrální vodič a 3-5 silných podpůrných větví. Je důležité, aby vzdálenost mezi těmito větvemi byla dostatečná pro jejich rozvoj a aby tyto větve směřovaly různými směry. Nejlépe je to udělat u mladých stromků a podle potřeby je podpírat. Je důležité si uvědomit, že gríša je dlouhověký strom a může růst až 200 let.