Lékař také sestavil žebříček ovoce užitečného pro trávení.
Lékař považuje přezrálé banány za škodlivé pro trávení / depositphotos.com
Harvardský gastroenterolog Saurabh Sethi, který studuje střeva více než 10 let, považuje přezrálé banány za škodlivé pro střeva a sám je nikdy nejí. Sestavil také žebříček ovoce, které je dobré pro trávicí systém. Píše o tom The Daily Mail.
Podle Sítě nejsou všechny druhy ovoce stejně prospěšné a některé z nich dokonce střevům škodí, jako například přezrálé banány – oblíbená snídaně milionů lidí.
Podle odborníka jsou tak bohaté na cukr, že se jim dokonce říká „tyčinky Mars ve žluté slupce“. Poznamenal, že tyto plody mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, takže poskytují méně paliva pro střevní bakterie.
Podle publikace se s dozráváním banánů snižuje obsah rezistentního škrobu a celkové vlákniny, zatímco množství cukru se zvyšuje.
Rezistentní škrob je sacharid, který není tráven v tenkém střevě, ale je fermentován v tlustém střevě, kde působí jako prebiotikum a vyživuje prospěšné bakterie. Proto jsou pro střeva lepší mírně zelené banány (hodnocení 5 z 10), zatímco přezrálé se dostaly na „černou listinu“ lékařů.
Kiwi je však podle Sítě skvělým ovocem pro zdraví střev: jeden plod obsahuje asi 2 g vlákniny. Ta vytváří ve střevech gel, zmírňuje zácpu a normalizuje stolici.
Sethi dal na první místo mezi ovocem prospěšným pro střeva borůvky, hned za nimi následuje granátové jablko. Podle něj jsou tyto plody bohaté na antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, jež jsou již dlouho spojovány s takovým onemocněním, jako je cukrovka.Granátová jablka také obsahují elagotaniny, silný typ polyfenolu, který může pomoci snížit zánět v těle.
Ve studii, kterou provedli odborníci na výživu z Barcelonské univerzity, měli účastníci, kteří konzumovali potraviny s vysokým obsahem polyfenolů (tmavé bobulovité ovoce, kakao, olivový olej), o 46 % nižší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří jich konzumovali velmi málo.
Na dalším místě v žebříčku střevně zdravého ovoce jsou melouny, hrušky a jablka. Mezitím hrozny a pomeranče získaly pouze 2-3 body z 10.
Hrozny jsou tvořeny převážně vodou, jsou bohaté na vitamin C a draslík a bylo prokázáno, že snižují záněty. Je však zaznamenáno, že mají celkově nízkou výživovou hodnotu ve srovnání s ostatním ovocem.
Pomeranče mají sice vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a antioxidantů, které mohou pomoci posílit imunitní systém a bojovat proti infekcím, ale jsou známa i rizika konzumace tohoto ovoce. Studie publikovaná v časopise British Journal of Dermatology zjistila vliv konzumace velkého množství citrusových plodů na stav kůže.
Vitamin C je však nezbytný pro udržení zdravé kůže, cév, kostí a chrupavek a jeho nedostatek může vést ke kurdějím.
Dříve My psal, co jíst, abyste snížili krevní tlak. Vědci jmenovali 9 nejlepších druhů ovoce pro tento účel. Řeč je zejména o banánech, borůvkách, citrusových plodech, brusinkách atd.