Užitečné vlastnosti hub: lékař řekl, kdo je může jíst

Odborník upozornil, že houby jsou velmi bohaté na živiny a mohou tělu poskytnout řadu zdraví prospěšných látek.

Houby jsou velmi zdravé / foto depositphotos.com

Houby mají řadu zdraví prospěšných účinků, od boje proti zánětům po udržování zdravých střev, dodávají tělu vitamíny a minerály.

Doktorka Heidi Moawad, doktorka medicíny, neuroložka a odbornice na zdraví mozku, v článku pro Verywellhealth uvedla všechny hlavní výhody konzumace hub.

1. bojuje proti zánětům

Houby mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat riziko a závažnost zánětlivých onemocnění.

Houby obsahují několik různých bioaktivních metabolitů, látek vznikajících při trávení. Právě ty jsou zodpovědné za protizánětlivé účinky hub.

2. Obsahuje antioxidanty

Houby jsou zdrojem přírodních antioxidantů. Zejména různé složky a vedlejší produkty hub mají antioxidační účinky na organismus.

3. Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi

Konzumace hub pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a lipidů (tuků).

Chemické složky různých druhů hub se mohou vázat na tuky a cholesterol a odstraňovat je z těla a houbové enzymy mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že rozkládají škodlivé tuky.

4. Podporuje zdraví střev

Houby obsahují vlákninu a beta-glukany, které jsou prospěšné pro zdraví střev. Tyto složky podporují trávení a mohou také zabránit zácpě.

5. Reguluje krevní tlak

Houby jsou považovány za dietní antihypertenzivum, protože jsou bohaté na sloučeniny snižující krevní tlak: ergosterol, polyfenoly, terpeny, terpenoidy, polysacharidy a bílkoviny.

6. Mají antivirové a antibakteriální vlastnosti

Studie prokázaly, že houby mohou posilovat imunitní systém a vykazují antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají chránit před různými infekčními chorobami. Některé z těchto antimikrobiálních účinků mohou být způsobeny živinami, které se v houbách nacházejí. Předpokládá se také, že houby obsahují chemické látky, které mohou inhibovat růst mikroorganismů.

7. Bezpečné pro diabetiky

Houby mají velmi nízký obsah glukózy a dalších cukrů. Jedná se o zdravou a výživnou potravinu, která nezpůsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi.

Studie navíc ukazují, že houby mohou u některých lidí snižovat hladinu glukózy v krvi a zvyšovat produkci inzulínu.

Další zprávy o prospěšnosti hub

Houby obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje, jsou skvělou volbou jako alternativa k masu nebo způsob, jak přidat do jídelníčku více bílkovin.

Houby jsou navíc ekonomicky výhodným produktem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem