Odborník upozornil, že houby jsou velmi bohaté na živiny a mohou tělu poskytnout řadu zdraví prospěšných látek.
Houby jsou velmi zdravé / foto depositphotos.com
Houby mají řadu zdraví prospěšných účinků, od boje proti zánětům po udržování zdravých střev, dodávají tělu vitamíny a minerály.
Doktorka Heidi Moawad, doktorka medicíny, neuroložka a odbornice na zdraví mozku, v článku pro Verywellhealth uvedla všechny hlavní výhody konzumace hub.
1. bojuje proti zánětům
Houby mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat riziko a závažnost zánětlivých onemocnění.
Houby obsahují několik různých bioaktivních metabolitů, látek vznikajících při trávení. Právě ty jsou zodpovědné za protizánětlivé účinky hub.
2. Obsahuje antioxidanty
Houby jsou zdrojem přírodních antioxidantů. Zejména různé složky a vedlejší produkty hub mají antioxidační účinky na organismus.
3. Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi
Konzumace hub pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a lipidů (tuků).
Chemické složky různých druhů hub se mohou vázat na tuky a cholesterol a odstraňovat je z těla a houbové enzymy mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že rozkládají škodlivé tuky.
4. Podporuje zdraví střev
Houby obsahují vlákninu a beta-glukany, které jsou prospěšné pro zdraví střev. Tyto složky podporují trávení a mohou také zabránit zácpě.
5. Reguluje krevní tlak
Houby jsou považovány za dietní antihypertenzivum, protože jsou bohaté na sloučeniny snižující krevní tlak: ergosterol, polyfenoly, terpeny, terpenoidy, polysacharidy a bílkoviny.
6. Mají antivirové a antibakteriální vlastnosti
Studie prokázaly, že houby mohou posilovat imunitní systém a vykazují antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají chránit před různými infekčními chorobami. Některé z těchto antimikrobiálních účinků mohou být způsobeny živinami, které se v houbách nacházejí. Předpokládá se také, že houby obsahují chemické látky, které mohou inhibovat růst mikroorganismů.
7. Bezpečné pro diabetiky
Houby mají velmi nízký obsah glukózy a dalších cukrů. Jedná se o zdravou a výživnou potravinu, která nezpůsobuje rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi.
Studie navíc ukazují, že houby mohou u některých lidí snižovat hladinu glukózy v krvi a zvyšovat produkci inzulínu.
Další zprávy o prospěšnosti hub
Houby obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje, jsou skvělou volbou jako alternativa k masu nebo způsob, jak přidat do jídelníčku více bílkovin.
Houby jsou navíc ekonomicky výhodným produktem.