Ukázalo se, že nezdravé potraviny způsobují, že mozkové buňky v hipokampu jsou velmi aktivní.
Vědci však přišli na to, jak po takových následcích zlepšit funkci mozku / foto depositphotos.com
Vědci varovali, že konzumace nezdravých potravin po dobu pouhých několika dní může negativně ovlivnit paměť. Zejména takové nezdravé potraviny, jako jsou cheeseburgery, chipsy apod. mohou narušit hipokampus – část mozku, která je zodpovědná za paměť a učení. Píše o tom deník Independent s odvoláním na studii vědců z lékařské fakulty Severokarolínské univerzity (USA).
Během studie na myších si vědci uvědomili, že nezdravé potraviny způsobují, že mozkové buňky v hipokampu jsou velmi aktivní. Hyperaktivita mozkových buněk byla již dříve spojována s demencí.
Uvádí se, že příčinou nadměrné aktivity buněk je porucha schopnosti mozku trávit cukr, tedy „glukózu“, která je hlavním zdrojem energie pro buňky v našem těle. Podle vědců se na tomto problému podílí i bílkovina, která řídí využití energie mozkovými buňkami, konkrétně „PKM2“.
„Nejvíce nás překvapilo, jak rychle tyto buňky změnily svou aktivitu v reakci na sníženou dostupnost glukózy a jak přesně tato změna stačila k tomu, aby došlo k narušení paměti,“ uvedl doktor Hg Song, profesor farmakologie na škole.
Není známo, že by všechny nadměrně zpracované potraviny byly zdraví škodlivé, ale bylo zjištěno, že urychlují pokles kognitivních funkcí o 12 procent a jejich konzumace může urychlit počáteční příznaky Parkinsonovy choroby.
Songová a její tým navíc zjistili, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést ke zvýšenému riziku kognitivních onemocnění. Vědci však našli metodu, která může pomoci zklidnit hyperaktivní mozkové buňky a napravit problémy s pamětí.
„Během čtyř dnů od zahájení diety se mozkové buňky hlodavců staly hyperaktivními, ale přerušovaný půst a další změny ve stravování jejich funkci normalizovaly,“ dodává se v článku.
Vědci také vyjádřili naději, že další studie jim pomohou pochopit, jak mohou hyperaktivní mozkové buňky narušit mozkové vlny, zda by taková léčba mohla být účinná u lidí a jak může vysokotučná strava ovlivnit rozvoj Alzheimerovy choroby.
„Z dlouhodobého hlediska mohou takové strategie pomoci snížit rostoucí zátěž demence a Alzheimerovy choroby spojené s metabolickými poruchami tím, že nabídnou komplexnější přístup k léčbě, který zahrnuje jak tělo, tak mozek,“ vysvětlil Song.
Další zprávy z oblasti zdraví
Již dříve vědci odhalili, který čaj pomáhá zmírnit bolesti hlavy. Podle nich tento seznam zahrnoval heřmánkový, zázvorový, mátový, levandulový a další čaje.
Vědci také odpověděli na otázku, co jíst, abychom snížili krevní tlak. Uvedli, že k tomu je třeba konzumovat banány, borůvky, citrusové plody, brusinky, kiwi, třešně, jablka, granátová jablka a rajčata.