Pět hlavních skupin zeleniny, které by se neměly vysazovat po sobě

Dvě základní pravidla střídání plodin zajistí dobrou úrodu zeleniny

Střídání plodin – jedno z hlavních pravidel v zeleninové zahradě / foto: Pxhere

Bez ohledu na to, jak malá je vaše zeleninová zahrada – jeden či dva záhony nebo plnohodnotných 6 akrů – je zásadní dodržovat střídání plodin a nesázet každý rok stejnou zeleninu na stejné místo. Jak píše The Spruce, existují pro to dva hlavní důvody.

Zaprvé, vysazování stejné zeleniny rok co rok do stejné půdy poskytuje škůdcům a chorobám snadné prostředí k napadení. A střídání plodin tento cyklus přeruší, protože je připravíte o možnost rozmnožování nebo zdroj potravy.

Druhým důvodem je, že živiny, které jednotlivé zeleninové plodiny získávají z půdy, se liší jak druhem, tak množstvím. Pěstování stejných plodin na stejném místě rok co rok vyčerpává zásoby živin v půdě a způsobuje jejich nerovnováhu, což vede ke špatným výnosům. Střídání plodin umožňuje, aby se půda sama doplňovala.

Níže jsou uvedeny druhy zeleniny, které by se měly vysazovat každý rok na nové místo.

Jednou z nejsnadněji pěstovatelných zelenin je salát. Může však uhynout, pokud ho rok co rok vysazujete na stejné místo. Častou půdní houbou, která salát napadá, je fusarium, které způsobuje vadnutí salátu a hnilobu kořenů.

Nové místo potřebují každý rok také všechny druhy zelí – bílé zelí, červené zelí, pekingské zelí, hlávkové zelí, brokolice nebo kapusta, všechny potřebují každé jaro nové místo. Snížíte tak riziko, že se rostliny zelí nakazí houbovými chorobami, jako je například kořenová padlí. Její spory se dostávají do půdy z napadených rostlin a mohou v ní přežívat až 20 let. Brokolice je také náročná na živiny – další dobrý důvod, proč střídat místa výsadby.

Mezi běžné škůdce kapusty patří housenky, jako je bejlomorka kapustová, puklice kapustová a molice, které mohou přezimovat v rostlinných zbytcích. Aby se tito škůdci v následujícím roce nevrátili, je důležité nejen pečlivě odstraňovat zbytky listů na podzim, ale také nevysazovat žádné rostliny zelí na stejné místo dva roky po sobě.

Na stejné místo nelze vysazovat ředkvičky. Koneckonců, je ovlivněna parazitem, který se projeví až po sklizni. Viníkem je bakteriální patogen Streptomyces scabies, který přežívá v půdě několik let a napadá také brambory, červenou řepu, brukev, tuřín, mrkev a pastinák. Pokud máte problémy s pěstováním ředkviček, určitě se vyhněte výsadbě všech těchto plodin na stejném místě po co nejdelší dobu.

Pokud na stejné místo vysadíte rukolu, může být napadena pcháči. Tito škůdci přezimují dospělí v půdě a znovu se objevují v polovině nebo na konci jara. Přestože lze použít přípravky proti škůdcům, je třeba dbát na to, abyste na stejné místo nevysazovali rukolu ani jinou brukvovitou zeleninu (z nichž mnohé jsou na blešivce náchylné).

Červená řepa, mangold a špenát patří do stejné čeledi brukvovitých (Chenopodiaceae) a tato zelenina by se nikdy neměla vysazovat na stejné místo dva roky po sobě. Tyto plodiny jsou náchylné k fusariovému vadnutí, půdní houbě, která může v kyselých půdách přetrvávat 15 i více let. Jakmile je rostlina infikována, neexistuje na ni žádný lék, takže nejlepší obranou je dodržování střídání plodin.

Podzim je nejvhodnější dobou pro výsadbu česneku

Připomeňme, že při zimní výsadbě česneku je třeba používat správná hnojiva. Mezi ně patří draselná a fosforečná hnojiva. Hnojiva na bázi chlóru je však lepší nepoužívat, aby nedošlo k poškození rostliny. Z organických hnojiv je pro česnek nejvhodnější humus nebo kompost.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem