Ibišky se stříhají na podzim, než začnou vytvářet nové výhony. Důležité je však připravit se již nyní.
Optimální prořezávání ibišků vám umožní vytvořit krásný keř a mít velké květy / foto: Pxhere
Zatímco ibišek kvete, je čas naplánovat budoucí řez a rozhodnout o tvaru keře. Pravidla pro optimální řez, který vám umožní být vždy s květy, shromáždil web The Spruce.
Prvním pravidlem je, že ibišek je nejlepší prořezávat koncem zimy nebo začátkem podzimu, dokud trvá vegetační klid. Zbavíte se tak nemocných výhonů a také zabráníte ztrátě květních pupenů – v té době se ještě nevytvořily.
Druhé pravidlo: nedovolte zahušťování dospělých keřů, včas odstraňte větve uprostřed. Tak bude cirkulovat vzduch a keř se nebude chlubit.
Jak známo, ibišky kvetou na mladých výhonech běžného roku. Proto vstupuje v platnost třetí pravidlo – je důležité včas zastřihnout staré výhony, aby se stimulovala tvorba nových. Pokud keř vůbec nezastřihneme, bude sice květů hodně, ale budou malé. Řez stimuluje vznik velkých květů.
Čtvrtým pravidlem je kontrola větví před řezem. Prohlédněte si větev a uvidíte na ní malé uzlíky. Ponechte dva nebo tři uzly nejblíže středu rostliny a ostatní větve odstraňte. Řez proveďte pod úhlem 45 stupňů a těsně nad uzlem směřujícím ven.
A konečně páté důležité pravidlo říká, že než začnete keř tvarovat, nabruste si nůžky. Neostrý nástroj poškodí větve a rostlina může onemocnět.
Další tipy k prořezávání ibišků
Připomeňme, že řez ibišků závisí na jejich druhu. Některé je třeba seříznout naplocho se zemí a na zimu ponechat jen kořeny. To však platí pouze pro ty druhy, které nesnášejí mrazy. Ostatní ibišky potřebují samostatný režim řezu.