Odborníci na výživu konečně určili, zda je lepší zelený nebo černý čaj.

Oba jsou zdravé, ale jeden z nich může mít výhodu.

Odborníci na výživu poznamenali, že černý i zelený čaj jsou dobré pro zdraví / depositphotos.com

Čaj má mnoho zdraví prospěšných účinků, kromě toho, že pomáhá udržovat vodní rovnováhu.

Prevention se zeptal odborníků na výživu, zda je zdravější černý nebo zelený čaj a zda je to nejlepší pro vaše zdravotní cíle.

Výhody a nevýhody černého čaje

„Černý čaj může pomoci udržet vaše srdce zdravé,“ říká odbornice na výživu Diane Hahnová.

Vědecký přehled zjistil, že pití jednoho až čtyř šálků černého čaje denně může pomoci předcházet ischemické chorobě srdeční.

„Černý čaj obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které podporují zdraví srdce a střev,“ uvedla odbornice na výživu Kathleen Garcia-Bensonová.

Podle Kalifornské univerzity v Los Angeles jsou nejsilnější z nich teaflaviny, které vznikají oxidací, a proto nejsou přítomny v žádném jiném druhu čaje. Podle studie v časopise Trends in Food Science & Technology chrání theaflaviny buňky před poškozením, mohou blokovat záněty a dokonce bojovat proti virům (proto se doporučuje pít čaj, když jste nemocní). Černý čaj obsahuje také flavonoidy, další typ antioxidantů, které prokazatelně podporují normální krevní tlak a kognitivní funkce.

Černý čaj má však několik potenciálních nevýhod. Khan upozornil, že obsahuje nejvyšší množství kofeinu ze všech čajů, takže pokud jste na kofein citliví, měli byste si jeho množství hlídat.

„Černý čaj může časem zabarvit zuby,“ dodala Garcia-Bensonová. Studie, která se zabývala zeleným čajem, černým čajem a dvěma druhy kávy, navíc zjistila, že ze všech čtyř nápojů způsobuje největší zabarvení zubů právě černý čaj.

Garcia-Benson poznamenal, že černý čaj může také snižovat vstřebávání železa v těle, zejména železa z rostlinných potravin.

Výhody a nevýhody zeleného čaje

Tento čaj má několik zdravotních výhod. „Zelený čaj může podpořit zdravou váhu a zdraví srdce a mozku,“ poznamenal Han.

Přehled v časopise British Journal of Nutrition zjistil, že pravidelná konzumace zeleného čaje může podpořit hubnutí. „Při soustavné konzumaci může přispívat k malému zvýšení oxidace tuků,“ vysvětlila Garcia-Bensonová.

Aminokyselina L-theanin obsažená v zeleném čaji může zlepšovat duševní výkonnost a náladu. „L-theanin může napomáhat soustředění a podporovat klidnou bdělost,“ poznamenal Garcia-Benson.

Zelený čaj má stejné potenciální nevýhody jako černý čaj, včetně obsahu kofeinu a schopnosti narušovat vstřebávání železa. Obsahuje však méně kofeinu a je méně pravděpodobné, že bude blokovat vstřebávání železa než jeho oxidovaný protějšek.

Černý a zelený čaj: který je lepší při hubnutí?

Garcia-Bensonová doporučuje pro tento účel zvolit zelený čaj. „Zelený čaj může mít mírnou výhodu při odbourávání tuků, zejména pokud se konzumuje několikrát denně, zatímco černý čaj může přispět k regulaci hmotnosti tím, že nahradí vysoce kalorické čisté kávové nápoje a díky vyššímu obsahu kofeinu pomáhá snižovat pocit hladu,“ vysvětlila.

Další čajové novinky

Již dříve bylo jmenováno 10 druhů čaje, které jsou zdraví prospěšné. Mezi tyto nápoje patří zelený, černý, bílý a heřmánkový čaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem