Mrkev a červená řepa vydrží dlouho šťavnaté: kdy je sklízet?

Aby byla mrkev chutná, je důležité nepromeškat termíny.

Mrkev a červená řepa by se měly sklízet v určitou dobu / pixabay.com

Koncem léta a začátkem podzimu naši občané sklízejí všechno – zeleninu, ovoce, bobuloviny a samozřejmě kořenovou zeleninu. Abychom si oblíbenou zeleninu uchovali po dlouhou dobu a nezničili její chuť, je důležité vědět, kdy v roce 2025 sklízet mrkev a co dělat s červenou řepou.

Kdy sklízet červenou řepu a mrkev – termíny.

Rané a středně zralé odrůdy mrkve se sklízejí již v létě, ale exempláře, které dozrávají pozdě, by se měly sklízet v září. Důležitý je čas před mrazem, proto musí každý zahrádkář sledovat teploměr. Jakmile teplota klesne na +5 stupňů, kořenová zelenina přestane dozrávat a růst. Právě v tomto okamžiku a můžete začít s čištěním. Pokud to odložíte, nízké teploty zelenině ublíží – začne ve sklepě hnít, což znamená, že bude hůře skladována.

Existuje několik příznaků, kdy sklízet mrkev na je naše země, pokud se orientuje nejen podle teploty:

  • spodní listy mají žlutou barvu;
  • velikost kořene odpovídá vlastnostem odrůdy;
  • vegetační období je u konce;
  • bílé trny jsou viditelné pouhým okem.

Pokud si všimnete všech těchto „příznaků“, můžete bez obav přistoupit ke sklizni, abyste zeleninu nenechávali v zemi příliš dlouho. To mimochodem také kazí její chuť.

Podle stejných výše uvedených znaků můžete pochopit, kdy sklízet červenou řepuStojí však za to zvážit minimální rozdíly – koneckonců je to sice také kořenová zelenina, ale jiná, odlišná od mrkve. Pokud listy červené řepy zežloutly, samotná zelenina je pevná a hustá a její průměr je pět až deset centimetrů, pak lze kořenovou zeleninu vykopávat.

Jak správně vykopat mrkev a červenou řepu

Až si zapamatujete, kdy sklízet mrkev a červenou řepu, zapište si, jak to správně dělat. Jakákoli chyba může v budoucnu vést ke ztrátě úrody – „zraněné“ kořenové plodiny se budou hůře skladovat ve sklepě nebo pivnici.

Mrkev a červená řepa by se měly vykopávat za suchého a chladného dne ráno nebo večer. Pokud pršelo, je lepší počkat, až půda vyschne. Kořenové plodiny je vhodné lehce podrýt rýčem nebo vidlemi, ale opatrně, aby nedošlo k poškození zeleniny. Poraněné exempláře by se měly nejprve použít při vaření a neměly by se dávat do jedné bedny s celými, jinak bakterie „utečou“ dál.

Je přísně zakázáno klepat kořenovou zeleninou o sebe nebo o zem – tak můžete poškodit i celistvost slupky. Je lepší nechat mrkev a červenou řepu hodinu nebo dvě ležet na slunci, a když nečistoty zaschnou, opatrně je rukama odstranit.

Zeleninu je možné skladovat ve sklepě, suterénu nebo spíži, pokud jí zajistíte teplotu od nuly do plus dvou stupňů. Je možné ji umístit volně loženou nebo nižší do písku, pilin, ale bedýnky a nádoby je bez ohledu na způsob skladování bezpodmínečně nutné ošetřit fungicidy, tedy dezinfikovat, a poté vysušit. Při dodržení všech těchto pravidel budete moci udržet čerstvé kořenové plodiny až do další sezóny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem