Tyto dva druhy čokolády mají rozdílný obsah kakaa a cukru, takže právě z toho vyplývá jejich vliv na organismus.
Konzumace čokolády může mít pozitivní vliv na zdraví / depositphotos.com
I konzumace sladkostí, zejména čokolády, se může stát součástí zdravého životního stylu. Prevence píše, že hlavní je vybrat si správný druh: hořkou nebo mléčnou.
Publikace popisuje nutriční rozdíly mezi těmito dvěma druhy, k čemu jsou dobré a jaká jsou rizika konzumace čokolády.
Podle čokolatiéra Jonathana Grahama spočívá rozdíl mezi oběma druhy ve třech složkách: kakau, sušeném mléku a cukru.
Mléčná čokoláda obsahuje 20-40 % kakaa, mléčnou sušinu (dodává jemnou strukturu) a obvykle o něco více cukru. Hořká čokoláda obsahuje více než 50 % kakaa, žádné mléčné sušiny a má méně cukru.
Výživová hodnota hořké čokolády (70-85 % kakaa, 28 g):
170 kalorií;
2 g bílkovin;
12 g tuku;
13 g sacharidů;
7 g cukru;
Výživová hodnota mléčné čokolády (37 g – malá tabulka):
202 kalorií;
2 g bílkovin;
12 g tuku;
22 g sacharidů;
21 g cukru.
Výhody a možné nevýhody hořké čokolády
Výhody hořké čokolády jsou způsobeny živinami, které kakao obsahuje. Čím vyšší je jeho obsah, tím lépe. Nejprospěšnější je čokoláda s obsahem kakaa 70 % a více, říká registrovaná dietoložka Kathleen Garcia-Bensonová.
„Tmavá čokoláda bývá bohatá na polyfenoly, například flavonoidy, které podporují protizánětlivé prostředí,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Diane Hahnová ze San Franciska.
Dodala, že tyto účinné rostlinné sloučeniny podporují mnoho procesů v těle, zejména zdraví srdce, funkci mozku a hladinu cukru v krvi.
Studie z roku 2024 zjistila, že lidé, kteří konzumovali hořkou čokoládu s více než 70procentním obsahem kakaa, měli nižší celkový cholesterol, lipoproteiny o nízké hustotě (LDL neboli špatný cholesterol), hladinu glukózy v krvi nalačno a krevní tlak. Jiná studie zjistila, že hořká čokoláda optimalizuje funkci mozku, což usnadňuje plnění složitých kognitivních úkolů.
„Hořká čokoláda je dobrým zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, železo a zinek,“ prozradila Garcia-Bensonová.
Někdy může hořká čokoláda obsahovat také kofein a teobromin, dodala. Bylo prokázáno, že teobromin zlepšuje kognitivní funkce a má potenciálně neuroprotektivní účinky, může však působit podobně jako kofein. Proto těm, kteří jsou na kofein citliví, Garcia-Bensonová doporučuje mít toto na paměti.
Výhody a možné nevýhody mléčné čokolády
„Mléčná čokoláda obsahuje malé množství antioxidantů a minerálů, i když podstatně méně než hořká čokoláda,“ říká Garcia-Benson.
Má snížený obsah kakaa, ale přidanou mléčnou sušinu, aby byl výrobek sladší a chutnější.
„Některé značky s vyšším obsahem kakaa, blížícím se 40 %, a nižším obsahem cukru mohou nabízet mírné zdravotní výhody, blížící se hořké čokoládě,“ poznamenala Garcia-Bensonová.
Vyšší obsah cukru v mléčné čokoládě je sice většinou negativní, ale díky němu je čokoláda pro většinu lidí chutnější. Pokud tedy opravdu toužíte po čokoládě, můžete svou touhu po sladkém uspokojit jedním nebo dvěma kousky. Hořká čokoláda je méně sladká a více hořká, takže vás nemusí tolik uspokojit a může vás přimět k tomu, abyste se později vrátili do kuchyně a hledali jiné sladkosti.
Jakou čokoládu zvolit při hubnutí
„Tmavá čokoláda je obvykle výživnější volbou, protože obsahuje více kakaa a méně cukru,“ říká Garcia-Bensonová.
Nicméně jak hořká, tak mléčná čokoláda jsou považovány za kalorické, takže je důležitá střídmost.
„Pro kontrolu hmotnosti je klíčová kontrola porcí a celkové stravovací návyky,“ dodal odborník.
Dříve My psal, jak pochopit, že jíte příliš mnoho sladkého. Nejčastějšími a nejzřetelnějšími příznaky přílišného množství cukru ve stravě jsou přibývání na váze, tuk na břiše, zubní kaz a únava. Existují však i méně zjevné příznaky nadbytku cukru ve vaší stravě, ale právě těm lidé obvykle věnují méně pozornosti. Patří mezi ně pocit žízně, nadměrná plynatost, otoky, vyrážky, podrážděnost a podobně.