Kardiologové vyjmenovali potraviny, které nedoporučují jíst k snídani po šedesátce.

Zatíží totiž srdce a mohou vést k přibývání na váze.

Kardiologové radí, co nejíst k snídani po šedesátce / foto: pixabay.com

Pokud je člověku více než 60 let, je dost pravděpodobné, že si již vytvořil určité návyky, kterých se drží desítky let. S některými zlozvyky je těžké se rozloučit, ale je to důležité pro vaše zdraví. V tomto věku je obzvláště důležité věnovat pozornost zdraví srdce, píše Parade.

Cituje, že průměrný věk prvního infarktu je 65 let u mužů a 72 let u žen. Proto, uvádí publikace, jsou pro snížení rizika infarktu velmi důležité každodenní návyky.

Podle tří kardiologů, s nimiž publikace hovořila, existuje jedna oblíbená snídaně, která srdce mimořádně zatěžuje. Jsou přesvědčeni, že snídat každé ráno klobásu nebo slaninu je pro zdraví srdce špatné, protože tento orgán dodatečně zatěžuje.

Uvádí se, že pravidelná konzumace některého z těchto zpracovaných tučných masných výrobků má negativní vliv na zdraví kardiovaskulárního systému, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska.

„Z krátkodobého hlediska může pravidelná konzumace uzenin nebo slaniny zvýšit krevní tlak a hladinu cholesterolu kvůli vysokému obsahu sodíku a nasycených tuků,“ uvedl kardiolog Lars Sondergaard.

Podle dalšího kardiologa Estelle Jeana může každodenní konzumace klobásy nebo slaniny k snídani kromě zvýšení krevního tlaku zvýšit zánět v těle a také vést k nárůstu hmotnosti. Upozorňuje, že má také negativní vliv na srdce.

Publikace také dodává, že další kardioložka Jennifer Wongová upozorňuje, že mezi dlouhodobá rizika konzumace tučného masa patří infarkt, mrtvice, selhání ledvin a demence.

Kardiologové také doporučují lidem po 60. roce věku minimalizovat konzumaci dalších snídaňových potravin, zejména másla, pečiva a smažených jídel.

Výživové rady kardiologů

Již dříve agentura My informovala, že kardiolog David Sabgir uvedl, že nenasycené tuky jsou velmi prospěšné pro zdraví srdce. Mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, zvýšit hladinu prospěšného cholesterolu, snížit triglyceridy a krevní tlak. Zdravé tuky se podle něj nacházejí v olivovém oleji, ořeších, semenech a vejcích.

Psali jsme také, že kardiolog Giovanni Campanile radí konzumovat bobulovité ovoce, které může zvýšit odolnost srdce a snížit riziko infarktu. Poukazuje na to, že bobuloviny mají antioxidanty, jako jsou antokyany a další polyfenoly, které pomáhají snižovat oxidační stres a zánět. Kardiolog dodává, že to jsou dva hlavní faktory, které způsobují srdeční onemocnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem